CAZIN

Korita očišćena na vrijeme, ovogodišnje poplave napravile manje štete

S. J.

21.3.2018

Vodostaji rijeka i rječica u Cazinu u konstantnom su opadanju, tako da se stanje na poplavljenim terenima skoro vratilo u normalu.

Povukla se i rijeka Horljava u naselju Stijena, koja je ove godine stvorila najveće probleme, tako da je glavni put prema naselju Vilenjača opet u funkciji. S druge strane, područja koja obično stradavaju prilikom obilnijih padavina, kao što su naselja Tržac, Tržačka Raštela i Pjanići, ove godine su pretrpjela mnogo manje štete, zahvaljujući provođenju projekata čišćenja i proširivanja korita i obala Mutnice i Korane.  

Tako su ovaj put u Tršcu i Tržačkim Raštelima poplavljena ukupno četiri stambena i četiri pomoćna objekta. Prema riječima gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, bit će potrebni i dodatni zahvati, primarno na rijeci Korani, koja je ove godine, ispostavilo se, bila glavni problem.

- Korana vraća dio vode i radi određeni pritisak. Mi smo prošle godine jedan dio ušća Mutnice i Korane očistili. U kontaktu smo i s Hrvatskom stranom, pošto je u pitanju granična rijeka. Već ove godine planiramo da jedan dio Korane u Tržačkim Raštelima i nizvodno od Tršca reguliramo i očistimo. Struka nam kaže da će s poboljšanjem protočnosti Korane splahnuti pritisak na Mutnicu, da će biti manji povrat vode, a samim tim i manje izlijevanja – kazao je prilikom obilaska terena gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

On napominje da, kada je riječ o poplavama, najkritičnije područje jeste ono u slivu rijeke Mutnice, no da uprkos ekstremnim oborinama štete nisu velike.

- Vidimo da Pjanići nisu potopljeni. U Tršcu, osim pomoćnih objekata, maltene nije bilo štete. U Tržačkim Raštelima imamo 4-5 kuća čije plavljenje je posljedica oborinskih voda, a ne izlijevanja Korane. Mi smo ranije dogovorili s regionalnom Direkcijom da riješi propust na ovom području. Dakle, ima tih nekoliko tačaka. Prošle godine rješavali smo mostove, prije nekoliko godina čistili smo Toplicu i tom prilikom riješili nekoliko mostova. Ove godine planiramo čistiti Mutnicu u naselju Mutnik, praktično prema izvorištu, i tu riješiti određeni broj mostova i neke kritične tačke. Ipak, smatram da je najznačajnije u ovom periodu nakon padavina što nije bilo značajnijih materijalnih šteta i pokazalo se da naše preventivno djelovanje iz ranijih godina pokazuje rezultate - istaknuo je gradonačelnik Ogrešević. 

Nakon smanjenja obima padavina i prelaskom kiše u snijeg, vodostaji rijeka i rječica u Cazinu su u konstantnom opadanju ili stagnaciji. Manje probleme i dalje stvaraju oborinske i podzemne vode, koje ne mogu primiti neočišćeni ili uski odvodni kanali.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.