PROJEKTI

Hemodijalizni centar Cazin bit će otvoren naljeto

Hemodijalizni centar u Cazinu: Uložena tri miliona KM

Piše: S. JAPIĆ

30.3.2018

Izgradnja Urgentnog i Hemodijaliznog centra, koji se nalaze u sklopu Zdravstvene ustanove „Dom zdravlja“ Cazin, ušla je u završnu fazu i trebali bi biti otvoreni ovog ljeta.

Kasnila uplata

Hemodijalizni centar je trebao profunkcionirati krajem prošle godine, no Vlada USK je kasnila s uplatom obećanih sredstava.

- Vlada je još lani trebala isplatiti iz svog budžeta pola miliona maraka, no tek smo prošlog mjeseca dobili 370.000 KM. Tenderi za nabavku opreme su završeni, tako da ćemo u narednih desetak dana potpisati ugovore sa svim dobavljačima. Riječ je o medicinskom i nemedicinskom namještaju i drugoj laboratorijskoj opremi, koja je neophodna da bi Centar za hemodijalizu počeo raditi. Aparati za hemodijalizu su nabavljeni lani. Ostalo nam je da uredimo okoliš objekta i ugradimo ostatak opreme da bismo dobili rješenje od resornog ministarstva i počeli s radom – rekao nam je dr. spec. Amir Murić, direktor ZU „Dom zdravlja“.


Bit će ovo drugi hemodijalizni centar na području USK, ali po uređenju i opremi s kojom će raspolagati bit će daleko ispred onog u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Uz Hemodijalizni, ovdje će biti i Urgentni centar, no njegova upotrebna dozvola ovisi o uređenju okoliša i samog prilaza objektu. Do sada je u izgradnju zgrade Urgentnog i Hemodijaliznog centra i njihovo opremanje „Dom zdravlja“ uložio tri miliona maraka.

Prošli edukaciju

Hemodijalizni centar u Cazinu moći će svakodnevno na hemodijalizu primati pedesetak pacijenata iz Cazina, Velike Kladuše, Bužima i Bosanske Krupe.

U Hemodijaliznom i Urgentnom centru cazinskog „Doma zdravlja“ radit će 22 medicinara i ljekara, od kojih je jedan dio već prošao potrebnu edukaciju.

Ugovor sa Zavodom

- Pred nama je sad najteži dio posla, da sve iskoordiniramo i primimo prve pacijente. Pomoć će nam pružiti Kantonalna bolnica, čiji će uposlenici obučiti naše. Centar za hemodijalizu mogao bi početi raditi u junu ili julu ove godine, ako dobijemo ugovor sa Federalnim zavodom, koji nabavlja potrošni materijal – kaže dr. Murić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.