ZDRAVSTVO

Anestetika i dalje nema, a sva tri CT aparata u kvaru

Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću: Ogromna dugovanja

Piše: A. SADIKOVIĆ

31.3.2018

U Kantonalnoj bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću i dalje se rade samo hitni operacijski zahvati, dok su ostali na čekanju.


Čekaju budžet

Ni do danas nisu nabavljeni anestetici, odnosno dobavljači su zaustavili isporuku zbog dugovanja koja premašuju sedam miliona maraka. Osim toga, sva tri CT aparata koje posjeduje ova bolnica su u kvaru, a nemaju novca da plate popravak.  

Ovo je već drugi put u protekla tri mjeseca da bolnica nema anestetika i drugih reagensa, a Vlada USK još nije provela odluku Kantonalne Skupštine o izmirivanju dugovanja Zavodu zdravstvenog osiguranja USK u iznosu od četiri miliona KM koji bi bili proslijeđeni Kantonalnoj bolnici.

Skupština USK će 2. aprila razmatrati i, kako se očekuje, donijeti budžet Kantona, u kojem bi trebala biti i ta sredstva. S druge strane, u ZZO USK kažu da za to nije bilo pravne osnove, jer budžet Kantona nije donesen i na snazi je odluka o privremenom finansiranju.

- Pred nama je turbulentno vrijeme. Dobavljači za neizmirena dugovanja konstantno prijete tužbama i blokadom računa, a uz to su prestali s isporukama neophodnih lijekova te medicinskog, sanitetskog i drugog materijala. Sve ovo smo trebali riješiti kreditnim zaduženjem, što nije „prošlo“, i sad nam predstoji teška borba - ističe dr. Smail Dervišević, direktor Kantonalne bolnice.

Obnova sala

U obnovu u požaru otprije četiri godine stradalih odjela i posebno operacionih sala uložena su tri miliona KM, a da bi bili u funkciji, potrebno je još toliko.

Osim što se radi smanjenim kapacitetima, doveden je u pitanje i rad pojedinih odjela, poput Onkologije, koju je napustio jedini specijalista onkolog, navodno zbog poremećenih međuljudskih odnosa.

Ukupan dug

Ukupni akumulirani dug odnosno obaveze Kantonalne bolnice iznosi 13,2 miliona KM, od kojih sedam miliona dobavljačima. Ostalo su ranije pozajmice, zaduženja, sudske takse...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.