UNSKO-SANSKI KANTON

Počinje obnova drugog drvenog mosta u Bosanskoj Krupi

Bit će zamijenjena kompletna konstrukcija

I. N. Š.

4.4.2018

U užoj jezgri Bosanske Krupe nalaze se dva drvena mosta koji povezuju obale Une. Jedan je rekonstruiran 2016. i za to je utrošeno oko 350.000 KM, a drugi poznat kao „Mlinovi“ bit će saniran u ovoj godini.

Nakon što je objavljen tender za odabir izvođača radova i čim se završi administrativna procedura, odabere firma i potpiše ugovor, kreće se u njegovu potpunu sanaciju. Sredstva su osigurana u ovogodišnjem budžetu općine.

Na drvenom mostu s tri riječna jarma i četiri polja rasponske konstrukcije bit će zamijenjena kompletna drvena konstrukcija i obavljeno pjeskarenje s nanošenjem zaštite na metalne elemente konstrukcije.

Cjelokupna drvena konstrukcija, za razliku od prethodne, izvodit će se od rezane građe lišćara da bi se povećala trajnost mosta te u potpunosti zadržali njegov oblik i prepoznatljiv izgled.

- Povećat ćemo sigurnost pješaka i centar grada učiniti još ljepšim. Kada saniramo ovaj most i izgradimo onaj koji će povezivati Male ade s adom na kojoj se nalazi stadion, možemo smatrati da imamo dovoljan broj kvalitetnih, modernih i lijepih veza preko Une - kaže načelnik općine Armin Halitović.

Tokom radova most uglavnom neće biti prohodan pa će se koristiti alternativni pravci, željezni most u neposrednoj blizini Male ade.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.