BIHAĆ

Tribina SBB-a "Žene odlučuju" u Bihaću: Moramo promijeniti BiH

Piše: A. SADIKOVIĆ

6.4.2018

Moramo promijeniti BiH jer ovakva kakva je ništa nam ne donosi dobro. Zato mi, žene, moramo stati na čelo jedne progresivne snage, snage koja je Savez za bolju budućnost. Mislim da će žene biti upravo nosioci tog progresa. Dosta nam je, kao majkama, sestrama i kćerkama, gledati šta se sve oko nas događa. Ne možemo više biti svjedoci odlaska naše djece i porodica iz države za boljim, kazala je, između ostalog, Adisa Omerbegović-Arapović, potpredsjednica SBB-a BiH, na večerašnjoj tribini „Žene odlučuju“ u Bihaću.  

Kancerogeno društvo

Omerbegović-Arapović je na skupu koji je organizirao Kantonalni odbor Foruma žena SBB-a USK konstatirala i da je kancerogeno društvo napravila kancerogena SDA.

- Tu kancerogenu SDA za naše društvo može odstraniti samo jak SBB, a jačinu mu daju upravo žene. SBB ne može biti jak bez žena, a one čine i više od polovine članstva i zato moraju činiti i polovinu vlasti - kazala je Omerbegović-Arapović.

Govorilo se i o nezavidnom položaju Unsko-sanskog kantona u BiH i odnosu centralnih vlasti prema Krajini pa se zaključilo da ovaj dio zemlje zaista samo teritorijalno treba biti na periferiji.

Lejla Vuković, predsjednica Glavnog odbora SBB-a BiH, kazala je da se u Savezu pruža prilika za rad ženama.


Govorile Vuković, Duraković i Omerbegović-Arapović

- Sve žene zaslužuju pažnju upravo zbog svojih sposobnosti. Najbitnije je da svaka žena mora biti broj jedan, a ne broj dva u društvu - istakla je Vuković.

Zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH Jasna Duraković, govoreći o skupu koji je bio izuzetno posjećen, istakla je da bi rijetko koji muškarac uspio okupiti ovoliki broj žena.


- Ovo mi je ujedno prvi put da pred više stotina pripadnica ljepšeg spola govorim, što me dodatno čini ponosnom. Napravljen je značajan iskorak u procentualnoj zastupljenosti žena u svim procesima odlučivanja u BiH - kazala je Duraković.

Stub porodice

Moralna vrijednost proizlazi iz porodice, a stub svake porodice je žena, majka, pa je zaključeno da su to upravo glavni razlozi zbog kojih žene mogu biti lideri u društvu.

Političarke nisu samo za popunjavanje minimuma

Duraković je naglasila da je najveći problem to što na izborima žene ne glasaju za druge žene zbog predrasuda da im nije mjesto u politici i to se mora mijenjati.


Na skupu je naglašeno da se mora prekinuti praksa da su političarke tu samo da popune potrebni minimum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.