SANSKI MOST

Pčelar Haris Redžić: Zrak iz košnica liječi astmu i bronhitis

Nezavisne novine

17.4.2018

Pčelar Haris Redžić izgradio je na svom porodičnom imanju u selu Čaplje, desetak kilometara od Sanskog Mosta, prvu api komoru na području Unsko-sanskog kantona i ona će uskoro biti stavljena u funkciju.

Redžić kaže kako je riječ o inovativnoj tehnici koja, u posljednje vrijeme, u svijetu nalazi sve veću primjenu.

- Api komora je ustvari inhalacija zrakom iz košnice i služi za liječenje mnogih, a prije svega respiratornih oboljenja. Posebno je efikasna u liječenju astme i bronhitisa kod djece i odraslih, ali odlične rezultate postiže i kod osoba koje boluju od stresa, srčanih i nervnih bolesti. Sistem rada api komore je da se košnice nalaze u ograničenom prostoru, gdje se, upotrebom inhalatora, udiše ljekoviti zrak direktno iz košnice, pri čemu je pacijent potpuno zaštićen od eventualnog uboda pčela - kazao je Redžić.

Prema njegovim riječima, dosadašnja eksperimentalna primjena api komore dala je odlične rezultate.

- Vjerujte, potrebno je da se inhalirate 10 do 15 minuta i već se mnogo bolje osjećate. Dovoljno je da uđete u drvenu kućicu i udišete zrak iz košnica, u kojima je više od 50.000 pčela - kaže ovaj sanski pčelar.


Inače, ovaj sanski pčelar pčelarstvom se bavi već punih 20 godina, a u posljednjih nekoliko godina posebno se specijalizirao za proizvodnju matične mliječi i drugih pčelinjih preparata koji se koriste u prevenciji i liječenju različitih vrsta bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.