MIGRANTI

Bihać traži pomoć državnih institucija zbog navale izbjeglica

Piše: A.Sadiković

19.4.2018

Iako je registrirano više od pet stotina migranata koji ovih dana borave u Bihaću, taj je broj znatno veći. Vrlo je teško utvrditi konačno stanje, s obzirom na činjenicu da svakog dana pristižu novi - ocjena je ovo sastanka predstavnika Granične policije, Odjela sa strancima, UNHCR i nevladinih organizacija, koji je danas održan u Gradskoj upravi Bihaća.

- Tražimo rješenje, tražimo pomoć - kazao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić - jer mi ovo više ne možemo nositi. To je već problem, jer su ljudi tu u parkovima, na ulici, ulaze u napuštene objekte. I što je najgore, ne znamo koliko će ih još doći.

U Bihaću pružaju onu humanu ljudsku pomoć, ali su i tu sve mogućnosti iscrpljene. Organizirano jedino podršku pruža NVO "Solidarnost", koja brine o jednoj grupi koja je bila na Islamskom pedagoškom fakultetu, i tamo su im otkazali gostoprimstvo.

Sutra će razgovori biti nastavljeni u Vladi USK i zatražit će se konačno reakcija federalnih i državnih institucija, prvenstveno Ministarstva civilnih poslova BiH, jer Bihać, a ni USK, nemaju nadležnosti za bilo kakve organizirane aktivnosti.

- Zaista ne možemo više čekati, situacija prijeti da preraste i u humanitarnu katastrofu. Pogledajte, sada su u grupama po parkovima, po napuštenim zgradama - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Premijer USK Husein Rošić je u današnjim razgovorima s ambasadoricom Slovenije u BiH naglasio da se ''ovdje neće moći graditi niti formirati nikakvi izbjeglički kampovi i centri''.

Nadalje, migranti su iz potrebe za preživljavanjem počeli nasilno upadati u objekte, kuće. Bojim se da će se uskoro i u gradu stvoriti situacija da će se sve što se desi adresirati migrantima, dodao je Rošić.

Iz Bihaća je gotovo panično zatražena pomoć Ministarstva civilnih poslova, ali i ostalih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.