OBRAZOVANJE

Štrajkovi upozorenja u školama bit će održavani svaki dan?

Nedavno održan štrajk upozorenja, a moguć i generalni štrajk

A. SADIKOVIĆ

8.5.2018

Sindikat zaposlenih u školstvu u Unsko-sanskom kantonu najavio je da bi se uskoro moglo krenuti u svakodnevne štrajkove upozorenja ukoliko ne uspiju pregovori s Ministarstvom obrazovanja i nauke USK, koji su najavljeni za početak ove sedmice.

Kolektivni ugovor

Sindikat zaposlenih u osnovnom, predškolskom i srednjem obrazovanju u USK 25. aprila je organizirao polusatni štrajk upozorenja, zbog, kako su kazali, kašnjenja u primjeni kolektivnog ugovora koji su potpisali s Vladom USK prošlog decembra, zatim kršenja sporazuma u kojem je definirana isplata razlike u plaćama i nedonošenja pravilnika o napredovanju za radnike zaposlene u obrazovanju. Prema ovom bi, kako kažu u sindikatima, plaće zaposlenih u školstvu s visokom spremom trebale biti uvećane za 55, a s višom za 183 KM, čime bi bili izjednačeni u visini plaća.

U Ministarstvu obrazovanja USK potvrdili su da su nastavljeni razgovori sa predstavnicima Sindikata, ali da se to odnosi uglavnom na tehnička rješenja i drugih informacija nije bilo.

Međutim, u Ministarstvu smatraju zahtjeve Sindikata neosnovanim, jer su,  kako kaže Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva, zahtjevi Sindikata jednim dijelom već riješeni, drugi dio je u fazi rješavanja, pogotovo što to rješavanje zahtijeva određenu proceduru. Nadalje, kako kažu u Ministarstvu za ovo povećanje prema zahtjevima Sindikata treba osigurati dodatnih pet miliona maraka. U Ministarstvu upućuju na, inače, teško stanje u obrazovanju.

- Pored zastarjelog nastavnog plana i programa, zahtjeva Sindikata i reforme obrazovanja, traži se i način kako zaustaviti odlazak, kako zaustaviti odliv učenika, koji je sve manji u školskim klupama – kaže Trnavci.

Ne odustaju

U Sindikatima ne odustaju od svojih zahtjeva i najava da bi mogli nastaviti sa svakodnevnim štrajkom upozorenja, a ne isključuju ni mogućnost generalnog štrajka. Ipak, to se, prema njihovim riječima, eventualno ne bi odrazilo na učenike i završetak školske godine.


Nerealni zahtjevi

U rješavanju nagomilanih problema u obrazovanju izostaje saradnja Sindikata, tvrde u resornom ministarstvu. Oni, navode, samo otežavaju stanje, novim nerealnim zahtjevima za isplatama, povećanjima... Uopće ne obraćaju pažnju na svakim danom manji broj učenika, a povećanje broja nastavnika te stanje da u nekim školama postoje „fiktivno“ upisana odjeljenja, kako bi pojedini nastavnici imali normu i ne bi postali tehnološkim viškom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.