BIHAĆ

Bosanska soba bit će dio turističke ponude grada

Bosanska soba u Sokocu vjerno oslikava krajišku narodnu tradiciju i običaje

S. TULIĆ

16.5.2018

U prostorijama bihaćke mjesne zajednice Sokolac upriličeno je svečano otvorenje “Bosanske sobe” koja, prema riječima idejnog tvorca Nafihe Gagić, ima za cilj očuvanje tradicije i kulturne baštine naroda Bosne i Hercegovine.

 Osnivanje udruženja

- Hvala svima koji su nam pomogli da realiziramo ovaj projekt koji će u najljepšem svjetlu predstaviti dio naše kulturne baštine i tradicije ne samo mladim naraštajima već i stranim turistima koji su sve brojniji na našim prostorima, a kojima je česta destinacija naša srednjovjekovna tvrđava stari grad Sokolac. U narednom periodu planiramo osnovati i registrirati Udruženje žena “Sokolac”, te putem njega nastavili s promoviranjem i njegovanjem naše tradicije, kao i same naše MZ Sokolac - kazala je Gagić.

Ona je zahvalila i Hasanu Keranoviću iz Cazina na velikoj podršci pri izradi sobe. Na otvorenju, osim gostiju iz Ponjevića kod Cazina i Brekovice, prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji je u svom obraćanju zahvalio svima koji su dali svoj doprinos da „Bosanska soba“ ugleda svjetlo dana i bude jedinstvena turistička ponuda u gradu Bihaću.

- Ovo je najbolji primjer kako se voljom i entuzijazmom može realizirati projekt koji je jedinstven za naš grad. Ponosim se ovom sobom i pozivam sve građane da je posjete, ali i da se u ostalim bihaćkim mjesnim zajednicama otvori slična soba - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Veliko zadovoljstvo

Dodao je da je ponosan što još ima onih koji žele sačuvati tradiciju od zaborava.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo biti gost na ovom velikom posebnom događaju. Uvijek ću i dalje podržavati svakoga ko na bilo koji način radi na očuvanju tradicije i kulturne baštine – istakao je Fazlić.

 Brojni gosti

Otvorenje sobe uveličali su i članice udruženja "Koprivna" i "Brekovice", izvorna muška grupa "Kumovi" te sazlija Husnija Malkoč. Posebne pohvale išle su organizatorU ovoga velikog projekta Nafihi i Sadiku Gagiću te Feridu Kurtoviću, predsjedniku Savjeta MZ Sokolac.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.