UNSKO-SANSKI KANTON

Mustafa Pašić prelijepim glasom pola stoljeća ulijeva radost u duše

Pašić: Od djetinjstva u džematu

A. SADIKOVIĆ

23.5.2018

Mustafa Pašić iz cazinskog sela Podgredine odavno je već u osmoj deceniji. No, cijeli je svoj život posvetio džematu i radu u njemu. Posebno u službi mujezina. Pola stoljeća džamijom odzvanja njegov umilni i zvonki glas, pozivajući na molitvu.

Džemat i džamija

- Još kao dijete počeo sam mujeziniti u džamiji. Mijenjao bih oca, koji je opet to naslijedio od svog oca i tako - kazuje Mustafa.

Sjeća se da je u ovih pedesetak godina, koliko poziva na namaz, ponekad bila i manja pauza, kad je bio na privremenom radu u Austriji.

- Ali, sve je kratko trajalo i brzo i rado sam se vraćao džematu i džamiji. Sretan sam što su moje džematlije zadovoljne mojim radom, posebno kada bi mi upućivale zahvalu za, kako kažu, posebni glas ezana – govori Mustafa.

Kada nam priča o polustoljetnoj aktivnosti i vezanosti uz džemat u ovom malom i pitomom cazinskom selu, Mustafa je posebno zadovoljan što je, kako kaže, imao priliku da kao dvadesetogodišnjak gradi džamiju u svom selu.


- Evo, sada, nakon pedesetak godina, ponovo sam među onima koji najviše rade na gradnji nove džamije, koja daje ton i prepoznatljivost našoj Podgredini. Bit će jedna od većih i ljepših u BiH, s najvećom munarom, koja dostiže 66 metara visine - kazuje, ne skrivajući zadovoljstvo što će svečano biti predata na upotrebu trećeg dana predstojećeg Bajrama.

 Poseban osjećaj

Imam Samir ef. Crnkić priznaje da je poseban osjećaj kad čuje Mustafin glas.

- Mustafa predstavlja veliko blago u Podgredini, a možda čak i šire. Njegova predanost dužnostima mujezina, angažovanost da bude među prvima u svim aktivnostima u džematu, doprinijeli su da on bude osoba koja svojim znanjem i shvatanjima može mnogo kazati. A te, kada, predvodeći namaz, čujem njegov glas, onda je to poseban osjećaj – priča efendija Crnkić.

I sin i unuk  

Mustafa je sretan što su njegovim stopama krenuli jedan sin i unuk. A mirnoća i jednostavnost Mustafina nešto je čime se ništa ne može mjeriti, jer danas je jedan od najstarijih mujezina na širim prostorima primjer kako snagom vjere čovjek postiže i ono što inače ne bi mogao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.