UNSKO-SANSKI KANTON

Heroji sa dr. Ljubijankićem na čelu, koji su 28. maja 1995. dali život za BiH

RTV USK

28.5.2018

Dan USK ujedno se obilježava i kao Dan pogibije visoke državne delegacije BiH, predvođene dr. Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova BiH. O tim teškim danima za USK i BiH ratne 1995. godine, kao i o liku i djelu dr. Ljubijankića, govorili su na mjestu pogibije članovi delegacije iz USK. Čelni ljudi Kantona kazali su kako su na ovom mjestu živote dali heroji naše države.

Podsjetimo, nemjerljiv doprinos u formiranju USK dao je dr. Irfan Ljubijankić. Nakon sjednice na kojoj je konstituiran USK, helikopter s visokom državnom delegacijom s dr. Ljubijankićem na čelu, oboren je od neprijateljskih snaga iz okupiranog područja susjedne Hrvatske.

Delegaciji iz USK pridružio se i gradonačenik grada Slunja, koji je govorio o razmjerima zločina srpskog agresora na okupiranim područjima.

U noći 27. na 28. maja mučki su ubijeni dr. Irfan Ljubijankić, tadašnji državni ministar Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde BiH, Mensur Šablić, tadašnji savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, i Fadil Pekić, lični pratilac dr. Ljubijnakića. Za pogibiju državne delegacije još niko nije odgovarao. 

Po povratku u USK, delegacija je posjetila gradsko mezarje Humci, katoličko groblje Žegar, Partizansko groblje te mezar rahmetli dr. Ljubijankića. U kabinetu premijera Huseina Rošića, prije posjete mjestu pogibije u Republici Hrvatskoj, upriličen je prijem za članove porodica poginulih članova državne delegacije. Premijer Rošić prigodnim riječima obratio se prisutnim i još jednom podsjetio na velika djela, koja su ovi bosanski sinovi ostavili iza sebe.

Nakon toga, sinoć u 19 sati, održana je svečana sjednica Skupštine USK, na kojoj su se obratili predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić te premijer Vlade USK dr. Husein Rošić.

Dokumentarnom izložbom o rahmetli dr. Irfanu Ljubijankiću “Gospodin iz Bosanske bašte” u izložbenom salonu Muzeja USK završene su aktivnosti povodom obilježavanja 27. maja, Dana USK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.