Lovačka organizacija Velika Kladuša

Jeleni i košute iz Sarajeva stigli u „prihvatni centar“ u Bosansku Bojnu

S. T.
29.05.2018 13:16

Foto: Prisustvovalo 30-ak lovaca

Velikokladuški lovci okupljeni u Udruženju „Velika Kladuša“ jedno su od najmasovnijih, a finansijski najstabilnije. Ne samo plaćanjem članarine nego i drugim vidovima doprinosa i svi članovi u Udruženju su sami svoji majstori, a neki od njih su i svoja imanja ustupili na raspolaganje, poput Izeta Ponjevića.

Naime, među lovcima smo bili s povodom jer smo prisustvovali prihvatu jelena i košuta u „prihvatni centar“ posebno pripremljen za tu namjenu.

Ovom događaju prisustvovalo je tridesetak lovaca, a prihvatilište je izgrađeno pored lovačke kuće koja „u divljini“ ima struju i vodu.

                                                                                            

Pristigla divljač, nakon napornog i dugog puta, dopremljena je iz Sarajeva. Kako nam rekoše prisutni, za ovaj nesvakidašnji poklon najzaslužniji je Ramo Hušidić, predsjednik Udruženja. Prihvatilište je urađeno na oko 25 dunuma, u kojem su smještene već divlje svinje s mladunčadi.

U oba prihvatilišta će se prirodnom reprodukcijom odgajati podmladak divljači koja će se potom puštati u prirodu. Područje Bosanske Bojne, gdje se nalazi prihvatilište, idealno je stanište za divljač.

NA VRH