Sindikati zaposlenih u školstvu nisu zadovoljni stanjem

Prosvjetari USK svakog dana održavaju polusatne štrajkove upozorenja

A. SADIKOVIĆ
05.06.2018 20:42

Foto: Štrajk upozorenja organiziran i jučer

Sindikati zaposlenih u školstvu u Unsko-sanskom kantonu donijeli su odluku da zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju u ovom kantonu svakog dana organiziraju polusatni štrajk upozorenja. 

Razlog za ponovni štrajk upozorenja je, kako je za “Avaz” kazala Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja, “neispunjavanje obaveza Vlade USK, koje se odnose na izmjene i dopune Kolektivnog ugovora te na ispunjavanje još nekoliko zahtjeva Sindikata koji su traženi prilikom nedavnog organiziranja štrajka upozorenja. Uglavnom se odnose na primanja zaposlenih i radnopravni status”.

Jučer je organiziran štrajk upozorenja u trajanju od pola sata. U onim školama koje rade u dvije smjene, u narednim danima bit će organiziran u obje, dok će u onim koje rade u jednoj smjeni, to biti samo u prijepodnevnom dijelu.

U Ministarstvu obrazovanja USK kažu da je ispunjeno sve što je Sindikat tražio, u toku je ispunjavanje, odnosno procedura. Pored toga, u Minstarstvu štrajk upozorenja smatraju potpuno neosnovanim, jer su, kako su kazali, “zaposleni u školstvu dobili sve što su tražili i mnogo više od toga, ali sada na ovaj način utječu na politiziranje ukupnog stanja u Kantonu i sakrivaju činjenicu da je u najvećem broju škola evidentan manjak učenika, odnosno višak nastavnog kadra. Želi se sakriti i činjenica o fiktivnom prikazivanju odjeljenja u školama”.

NA VRH