Lider SBB-a Fahrudin Radončić uplatio 30.000 maraka

Kantonalna bolnica kupila vrijedan aparat za Odjel neonatologije: Transportni inkubator uskoro će biti u funkciji

Avaz.ba
13.06.2018 19:30

Foto: Šest posto beba treba dodatnu njegu

Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ kupila je transportni inkubatori koji je bio neophodan Odjelu neonatologije, javlja RTV USK. Inkubator bi uskoro trebao biti stavljen u funkciju, što će uveliko pomoći životno ugroženim bebama, ali će i značajno olakšati rad medicinskom osoblju ovog odsjeka. Nabavka transportnog inkubatora koštala je 33.600 KM. 

Gotovo cjelokupnu sumu za nabavku inkubatora uplatio je lider SBB-a Fahrudin Radončić, a nakon što je u januaru objavljena vijest da je bolnici hitno potreban transportni inkubatori.

Radončić je sa svog privatnog računa uplatio 30.000 KM, a dio novca ranije je prikupljen novčanim prilozima ljekara te donacijama drugih firmi i građana na račun Udruženja ginekologa i perinatologa USK.

Podsjećanja radi, godišnje se na Odjelu ginekologije i akušerstva rodi oko 1.800 beba, od toga šest posto treba dodatnu njegu zbog infekcija i preranog rođenja. Životno ugroženim bebama je potrebno intenzivno liječenje u kliničkim centrima koji su udaljeni od Bolnice i nekoliko stotina kilometara.

Inkubator koji je stigao na Odsjek neonatologije nabavljen je od jedne od najkvalitetnijih firmi koje proizvode transportne inkubatore.

Obnova odjela

Centar za edukacije i istraživanje „Nahla“ pokrenuo je kampanju pod nazivom „1.000 članica zajedno za jedno dobro djelo" s ciljem obnove i renoviranja toaleta na Odjelu ginekologije. Ostatak novca od inkubatora bit će utrošen upravo u te svrhe.

NA VRH