OSTROŽAC

Kiparski atrij bogatiji za desetak umjetničkih djela

S. JAPIĆ

28.6.2018

Nakon što je nedavno završena 51. kolonija skulptora Ostrožac, park ovog starog grada bogatiji je za desetak umjetničkih djela.

 Grb kluba

- Popunili smo kiparski atrij sa šest novih monumentalnih skulptura od kamena bihacita i nekoliko salonskih od gline. Pored toga, profesor Samir Sućeska je, na molbu vodećih ljudi iz Motociklističkog kluba “Unamotori” iz Cazina, izradio grb ovog kluba u kamenu bihacitu - rekao je Muhamed Dervić, direktor Kulturnog centra Cazin.

Dodaje da tradicionalno imaju dobru saradnju s Akademijom likovnih umjetnosti iz Sarajeva tako da studenti dolaze ovdje i uspješno odrađuju svoje diplomske radove.

- Kolonija nije samo umjetnička manifestacija nego i svojevrsna turistička atrakcija. Sada već davne 1967. godine održana je Prva kolonija skulptora, i to u Gradskom parku u Bihaću, kada je postavljeno sedam kamenih blokova, a skulpture su uradili vrsni umjetnici iz bivše države. Nakon dvije godine, Kolonija je premještena u Stari grad Ostrožac, gdje je ostala do danas – kazao nam je Dervić.

Dala doprinos

Svoj diplomski rad u Koloniji skulptora Ostrožac izvanredno je uradila i Cazinjanka Aida Beganović, studentica Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva.

- Izradila sam skulpturu “Sjedeći akt žene” i prezadovoljna sam što sam time dala svoj doprinos obogaćivanju ove prelijepe kolonije skulptura – rekla je Beganović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.