OSTROŽAC Nakon završetka Kolonije skulptora, učesnici poklonili svoje radove

Kiparski atrij bogatiji za desetak umjetničkih djela

S. JAPIĆ
28.06.2018 09:44

Nakon što je nedavno završena 51. kolonija skulptora Ostrožac, park ovog starog grada bogatiji je za desetak umjetničkih djela.

 Grb kluba

- Popunili smo kiparski atrij sa šest novih monumentalnih skulptura od kamena bihacita i nekoliko salonskih od gline. Pored toga, profesor Samir Sućeska je, na molbu vodećih ljudi iz Motociklističkog kluba “Unamotori” iz Cazina, izradio grb ovog kluba u kamenu bihacitu - rekao je Muhamed Dervić, direktor Kulturnog centra Cazin.

Dodaje da tradicionalno imaju dobru saradnju s Akademijom likovnih umjetnosti iz Sarajeva tako da studenti dolaze ovdje i uspješno odrađuju svoje diplomske radove.

- Kolonija nije samo umjetnička manifestacija nego i svojevrsna turistička atrakcija. Sada već davne 1967. godine održana je Prva kolonija skulptora, i to u Gradskom parku u Bihaću, kada je postavljeno sedam kamenih blokova, a skulpture su uradili vrsni umjetnici iz bivše države. Nakon dvije godine, Kolonija je premještena u Stari grad Ostrožac, gdje je ostala do danas – kazao nam je Dervić.

Dala doprinos

Svoj diplomski rad u Koloniji skulptora Ostrožac izvanredno je uradila i Cazinjanka Aida Beganović, studentica Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva.

- Izradila sam skulpturu “Sjedeći akt žene” i prezadovoljna sam što sam time dala svoj doprinos obogaćivanju ove prelijepe kolonije skulptura – rekla je Beganović.

NA VRH