MOSTAR

Turska donirala tri autobusa ''Mostar busu''

Udruženje općina Republike Turske i preduzeće "Mostar busa"

Fena

29.6.2018

Udruženje općina Republike Turske doniralo je javnom poduzeću "Mostar bus" tri autobusa u vrijednosti od 300 hiljada maraka.

- Radi se o dva gradska autobusa i jednom minibusu koji će već od ponedjeljka biti pušteni u promet - kazao je direktor "Mostar busa" Damir Marić prilikom primopredaje autobusa koja je upriličena u petak u autobazi ovog preduzeća na Bišću polju u Mostaru.

Ocijenio je kako će ova donacija poboljšati sigurnost i kvalitet prometne usluge u Mostaru.

U ime građana Mostara, turskom udruženju općina i Turskom konzulatu na vrijednoj donaciji zahvalio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić. 

- Donacija će koristiti svim Mostarcima, ali i gradskoj kompaniji da obavi sigurnu uslugu - istaknuo je Bešlić, ukazavši pritom na dobre odnose BiH i Republike Turske.

- Naša država se trudi unaprijediti odnose s BiH i uvijek će podržavati njen razvoj i stabilnost, kao i pozitivne odnose unutar te zemlje - poručila je generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerin Kandemir (Zerrin).

Podsjetila je kako su turska udruženja i institucije dosad u BiH realizirali na hiljade projekata, i to od infrastrukturalnih ulaganja, do kulturno umjetničkih manifestacija.

Prema njenim riječima, Turska planira da i sljedeće godine realizira projekte koji će unaprijediti kako kulturni život građana Mostara tako i ekonomsku situaciju u tom gradu.

- Autobusi koji su poklonjeni predstavljaju simbol prijateljstva koje će spojiti narode Republike Turske i BiH - kazao je sekretar Udruženja općina Republike Turske Hajretin Gungor (Hayrettin), izrazivši nadu da će donacija pomoći unapređenju odnosa dviju zemalja.

U toku je konkurs za izgradnju zajedničke autobaze javnog preduzeća "Mostar bus", za šta je dio sredstava osigurao Grad Mostar, a dio bi trebao biti riješen putem donatora ili kreditnih sredstava.

Preduzeće trenutno djeluje na tri lokacije, a očekuju da će za četiri mjeseca prijeći na novu adresu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.