ODAVANJE POČASTI

Cazinski planinari otputovali za Nezuk, gdje će se priključiti "Maršu mira - Potočari 2018"

Planinari na Šehidskom obilježju u Cazinu

S. J.

7.7.2018

Članovi cazinskih planinarskih društava "Krajina" i "Krajiški soko" jutros su položili cvijeće na Šehidskom spomen-obilježju u Cazinu, gdje su proučili i Fatihu, nakon čega su otputovali prema Nezuku, gdje će se priključiti ostalim učesnicima ovogodišnjeg "Marša mira – Potočari 2018". 

Prigodnim govorom prisutnima su se pred polazak obratili predsjednik PD "Krajina" Husein Kličić i savjetnik gradonačelnika Grada Cazina Jusuf Bajrektarević. Kao i proteklih godina, cazinski planinari će i ovaj put učestvovati u pješačkom pohodu u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana, koji su u julu 1995. godine prešli put duži od 100 kilometara, da bi pronašli spas u Tuzli. Na ovaj način i planinari daju svoj doprinos čuvanju od zaborava žrtava genocida, ali i svih događaja, koji su u julu 1995. godine zadesili Srebrenicu i njene stanovnike.  

- Ove godine učestvujemo u "Maršu mira – Potočari 2018" sa 60 članova, koji su otišli jednim autobusom, kombijem i nekoliko automobila. Fizički smo spremni, znamo da nas čeka težak put, ali mi to sve prođemo s velikom voljom, jer nam to zaista ne predstavlja nikakav teret. Mi suosjećamo s narodom Srebrenice, jer kad je on mogao pretrpjeti sve teškoće na tom putu bez vode, hrane i svega drugog, pod kišom metaka, što ne bi i mi sada, uz svu logistiku i podršku koju smo dobili od Grada Cazina i još nekih donatora. Za tri dana ćemo prijeći nekih 120 kilometara puta u tri etape. Prvi dan je etapa od Nezuka do Liplja, drugi dan od Liplja do Burnica i treći dan od Burnica do Potočara - rekao je Enes Beganović, član PD "Krajina" i vođa puta.

Jedanaesti put na dženazu u potočare ide i Cazinjanka Raza Toromanović, članica PD "Krajina".

- Spremna sam i psihički i fizički, jer za mene je odlazak u Potočare kao mali hadž. Odamo dužno poštovanje ubijenim Srebreničanima i damo podršku preživjelima, jer oni su zaista doživjeli nešto što je teško i zamisliti. Ako me zdravlje bude služilo, učestvovat ću u ovom pohodu i narednih godina i voljela bih da se uključi još ljudi, da prođu ovaj put zajedno s nama i na licu mjesta saznaju, kakvu je patnju doživio narod Srebrenice – kazala je Raza Toromanović, članica PD "Krajina".

Cazinski planinari će, zajedno sa članovima Biciklističkog kluba "Krajina" Cazin, koji će učestvovati u biciklističkom maratonu do Srebrenice, prisustvovati 11. jula kolektivnoj dženazi u Potočarima i ukopu žrtava genocida.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.