BIHAĆ

Krajišnici se prisjetili kako su u ratu nadmudrili Fikreta Abdića

Bivši borci Petog korpusa prisjetili se operacije

A. SADIKOVIĆ

8.7.2018

Prije 24 godine završena je jedna od najuspješnijih vojnih operacija za vrijeme agresije na BiH - operacija „Tigar - Sloboda 94“, koja je i bila najveća prevara u ratu.  

Njome je zaustavljena jedna od najsnažnijih ofanziva na tadašnji Bihaćki okrug, kojom je agresor imao namjeru zauzeti Bihać, ali je zaustavljena i destrukcija BiH Fikreta Abdića i njegove tzv. AP „Zapadna Bosna“.

Bihaćka mjesna zajednica Izačić i još neka tamošnja područja bili su od 4. do 7. jula 1994. godine predstava lažiranog ratovanja, kontroliranog haosa, planirane medijske šutnje i povremenih dramatičnih vijesti. Akcija je tako razotkrila Abdićeve namjere i direktnu vezu s agresorom. Bila je to prekretnica u slamanju jedne od najvećih ofanziva na Bihaćki okrug te u daljim oslobodilačkim akcijama Armije RBiH.

U akciji je fingirana pobuna pripadnika Petog korpusa ARBiH u Bihaću i vlasti tadašnjeg Bihaćkog okruga, na osnovu čega je Fikret Abdić dostavio znatne količine pomoći - hrane, goriva, vojne opreme i naoružanja preko tadašnje tzv. SAO Krajina i punkta Poljskog bataljona mirovnih snaga UN-a.

Povodom toga, jučer su se na Izačiću, u blizini graničnog prijelaza, gdje je bilo poprište akcije „Tigar“, okupili borci i brojni građani i podsjetili se na te sudbonosne dane. Položeno je cvijeće i odata dužna počast poginulim braniocima na spomen- obilježje u Vikićima na Izačiću te na spomen-muzej.

Jučer je i jedna ulica u Izačiću dobila naziv po operaciji „Tigar - Sloboda 94“.


Ulica u Izačiću dobila naziv po operaciji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.