UNSKO-SANSKI KANTON

U Cazinu izložena postavka od čahura „Srebrenica 8.372“ i održana mirna šetnja gradom

S. J.

11.7.2018

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, na Trgu Alije Izetbegovića u centru Cazina, ispred zgrade nekadašnje gimnazije, u neposrednoj blizini biste Nurije Pozderca, danas je izložena postavka s natpisom „Srebrenica 8.372", koja je napravljena od praznih čahura.  

Na panou je čahurama metaka ispisano „Srebrenica“, kao i broj 8.372, koji simbolizira nevine srebreničke žrtve. Usto, na ceradi su postavljene čahure različitih kalibara koje potječu iz ratnog perioda. Njen autor je Mehrudin Dedić iz Bihaća, koju ju je napravio uz pomoć članova Biciklističkog kluba „Cazin“.

- O Srebrenici je puno toga kazano i pokazano, ali ipak zbog masivnosti zločina koji su se desili u čitavoj našoj BiH, a posebno Srebrenici, mi smo svi dužni da na neki svoj način obilježimo taj dan stradanja i patnje. Na godišnjicu genocida u Srebrenici izložili smo u Cazinu pano s ispisanim brojem 8.372, kao i s istim brojem izloženih čahura. Ove čahure simbolično predstavljaju broj nevinih srebreničkih žrtava. Prošle godine smo isto ovo izlagali u Bihaću, a ove godine smo odlučili u Cazinu, dok ćemo naredne godine u nekom drugom gradu. 

Zahvaljujem gradonačelniku Cazina i predsjedniku Biciklističkog kluba ''Cazin'', koji su nam na neki način pomogli da izložimo ovu postavku, kao i mojim prijateljima koji me pomažu, a to su braća Adem i Zijad Ćehić –rekao je Mehrudin Dedić, autor postavke sa čahurama u Cazinu pod nazivom „Srebrenica 8.372“.

Dedić je naglasio da su na dženazu stradalima u Srebrenicu otišli krajiški motociklisti, planinari, biciklisti i maratonci, što čine svake godine.

- Onima koji to nisu bili u mogućnosti, treba na neki način skrenuti pažnju na 11. juli, pa sam se i ja svojom postavkom uključio u to. Građani su prilazili, gledali i uglavnom šutjeli, uz duboke uzdahe, što pokazuje koliko teško prihvataju sve to što se tada desilo u Srebrenici – dodao je Dedić, koji je inače u svom privatnom prostoru sagradio i Spomen-muzej sobu ''zlatnih ljiljana'' 5. korpusa.

Osim ove postavke, u Cazinu je, u organizaciji mladih Crvenog križa Cazin, održana mirna šetnja u bijelim majicama kroz grad do šehidskog spomen-obilježja, kojoj su, osim članova ove organizacije, prisustvovali i brojni drugi građani. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.