KRIZA

Rošić: Prvobitno odbijeni prijedlog da se migranti smjeste u hotel "Sedra" ipak prihvaćen

A. Sadiković

A.Sadiković

13.7.2018

Povodom još neriješene migrantske krize, danas je održan sastanak premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića s predstavnicima gradova i općina Kantona.

- Jednoglasno su se složili da je migrantska kriza problem kojim bi se trebalo baviti Ministarstvo sigurnosti BiH, ali muka nas je natjerala da stvari uzmemo u svoje ruke - rekao je Rošić.

Prijedlog smještaja migranata u hotel „Sedra“, koji je prvobitno bio odbijen, danas je ipak usvojen – pa će žene i djeca, njih 400, koliki je kapacitet hotela, biti prebačeni u Cazin.

U utorak, 17. jula, migranti koji nelegalno borave u devastiranoj zgradi Doma penzionera bit će premješteni u zgradu Đačkog doma. 

- Pripremaju se tehnički uvjeti u Đačkom domu te će zgrada Doma penzionera u utorak biti zapečaćena - naglasio je Rošić.

''Nije u skladu sa zakonom i jednostavno nije fer da se od nas traže rješenja, krajnje je vrijeme da Ministarstvo sigurnosti počne raditi svoj posao i ispunjavati obećanja'', rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, upozorivši da su građani na ivici strpljenja.

- Sve je veći broj incidenata i imamo informacije da postoje neke inicijative oko samoorganiziranja i rješavanja problema „na svoju ruku“ - rekao je Fazlić.

Naglašeno je da se mora izgraditi centar za smještaj migranata.

- Đački dom bio je predviđen za boravak oko stotinu migranata, sad ih je tamo više od hiljadu. Ukoliko je jedino rješenje da migranti ostanu ovdje, onda neka Ministarstvo sigurnosti tome da formalnu dimenziju, neka upravlja Đačkim domom, građevinski uloži i kontrolira situaciju. Ako se to ne desi do zime, tražit ćemo izmještanje migranata, pa da vidimo šta će onda biti - istakao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.