USK

Migranti izmješteni iz Doma penzionera u Bihaću, prebačeni u nekadašnji Đački dom

Ilustracija/Fena

Fena

17.7.2018

Skoro 200 migranata koji su svojevoljno boravili u nedovršenom Domu penzionera u središtu Bihaća danas je izmješteno na lokaciju nekadašnjeg Đačkog doma. Njihov premještaj koordinirala je Internacionalna organizacija za migrante, a iz devastiranog objekta izmješteni su na izričit zahtjev Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona.

- Sve je bilo na dobrovoljnoj bazi, dakle, migranti su, nakon razgovora s predstavnicima međunarodnih organizacija, sami napustili Dom penzionera. Njihov prelazak na lokaciju nekadašnjeg Đačkog doma pratili su i predstavnici Crvenog križa, organizacije ''Ljekari bez granica'' i Službe za strance - potvrdila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova USK Snežana Galić.

Zatvaranje objekta i izmještanje migranata još prošle sedmice najavili su gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i premijer USK Husein Rošić. Prema njihovim riječima, razlozi su nehumani i nehigijenski uvjeti za život, te problematično ponašanje grupe migranata, koja je u Domu penzionera boravila bez ikakve kontrole.

Ovo je također privremeno rješenje, s obzirom na to da je i kapacitet Đačkog doma već odavno višestruko premašen, što potvrđuje podatak da se ovdje dnevno podijeli više od hiljadu obroka. Na ovoj lokaciji je prvobitno trebalo biti smješteno maksimalno 300 stranih lica, što je nedavno rekao i bihaćki gradonačelnik Fazlić.

Ipak, situaciju na ovoj lokaciji pod kontrolom drže volonteri bihaćkog Crvenog križa, te policijski službenici i medicinski tim Doma zdravlja u Bihaću.

Kantonalni premijer i gradonačelnik Bihaća još su prošle sedmice izjavili kako su u hitnoj potrazi za adekvatnom lokacijom, na kojoj će biti izgrađen privremeni prihvatni centar za skoro tri hiljade migranata koji trenutno borave u gradu na Uni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.