INICIJATIVE

U USK traže besplatne kontinuirane mjerače šećera i inzulinske pumpe

S. TULIĆ

18.7.2018

Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa Unsko-sanskog kantona pokrenulo je inicijativu pod nazivom “Život sa manje boli”, kojom od zakonodavne i izvršne vlasti kantona, gradova i općina traže da se unaprijedi liječenje i popravi kvalitet života oboljelih i članova njihovih porodica.

 Stalna terapija

Ovo udruženje okuplja 58 djece i mladih, 28 s dijabetesom tipa 1 u dobi od jedne do 18 godina starosti i 30 mladih do 26 godina starosti, kojima je potrebna stalna terapija i inzulinske pumpe sa potrošnim materijalom.

Desetogodišnjoj Uni Ćaćulović u trećoj godini života dijagnosticiran je dijabetes tipa jedan. Već šest godina njena majka Edita čeka da joj Zavod zdravstvenog osiguranja USK osigura inzulinsku pumpu.

– Nažalost, svaki put nas odbiju. Tri puta smo već išli na komisiju i sva tri puta smo odbijeni. Kod nje je u bolnici u Sarajevu ustanovljen nestabilan dijabetes, koji se kreće od dva do 22 i ona to mora nositi, ali ništa od toga. Pacijenti oboljeli od dijabetesa u Sarajevu imaju pravo na inzulinsku pumpu. Mi nju moramo bosti od 10 do 15 puta, a ona je sad, hvala Bogu, velika i može reći kad joj je slabo. Za nas bi bilo poželjno da živimo u Sarajevu i tamo bismo dobili, a ovdje ne - kaže Unina majka Edita Ćaćulović.

Udruženje zahtijeva od nadležnih institucija nabavku deset inzulinskih pumpi sa potrošnim materijalom do kraja ove godine.

- Tražimo da se injekcije “glucagon”, koje našoj djeci spašavaju život u slučaju hipoglikemije, uvrste na esencijalnu listu lijekova. Za svih 58 oboljelih članova godišnje treba izdvojiti 2.017 KM za nabavku tih injekcija. To i nije neka cifra - kaže Rubija Kulenović, predsjednica Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa USK. 

U Udruženju traže da im se omogući nabavka kontinuiranih mjerača šećera sa pratećim senzorima nakon njihove registracije u Agenciji za lijekove i medicinska pomagala.

Smanjiti broj

– Naša djeca se bodu dnevno, u prosjeku, od 12 do 18 puta uzimanjem inzulina. To je skoro 350 uboda mjesečno. Samom upotrebom kontinuiranog mjerača šećera i inzulinske pumpe broj uboda se smanjuje na 12 do 15 mjesečno. Ako imate dijete koje se ubada 15 puta dnevno, godišnje je to 4.200 uboda - kaže Kulenović.  

Stav Ministarstva  

U Ministarstvu zdravstva USK kažu kako lijekove iz posebnog programa propisuje ZZOUSK.

– Svaki zahtjev proslijedimo Zavodu, koji je obavezan iskazati svoje mogućnosti finansiranja. Ministarstvo u konačnici donosi odluku da se ti posebni programi stave pod određenu kontrolu, jer se iz tih programa finansira 640.000 KM za posebne lijekove. Tako je bilo i sa zahtjevom. S obzirom na to da je ovo vrlo osjetljiva kategorija, pokušat ćemo toj djeci izaći ususret koliko je moguće - kaže Hazim Kapić, ministar zdravstva USK.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.