BIHAĆ

Lanč-paketi, mlijeko za djecu: USAID osigurava migrantima u USK hitnu pomoć u hrani

Arhiv

Avaz.ba

20.7.2018

Putem Ureda za tranzicijske inicijative Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) će osigurati jednomjesečne potrebe u hrani za migrante u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Hrana koja će biti isporučena kao pomoć Međunarodnoj organizaciji za migracije i Crvenom križu Bosne i Hercegovine je za mjesečnu ishranu 700 ljudi čime će se prevazići problem do osiguranja dugoročnije podrške.

Hrana će biti distribuirana u formi kuhanih obroka, suhih lanč-paketa te osiguravanje mlijeka za oko 180 djece (litar za ugrožene slučajeve) u narednih 30 dana. Pomoć će biti distribuirana migrantima u kolektivnom centru Borići, kao i populaciji izvan centra koja dolazi tamo da dobije pomoć u hrani.

Kako je iz USAID-a saopćeno, a prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, više od 6.800 migranata je ušlo u BiH tokom ove godine te lokalne vlasti izražavaju zabrinutost zbog poteškoća zbrinjavanja velikog broja migranata, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

Najhitnija humanitarna potreba je upravo kontinuirano snabdijevanje hranom, s obzirom na brzo trošenje zaliha Crvenog križa. 

Inače, do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,7 milijardi dolara pomoći namijenjene podršci ekonomskog, demokratskog i socijalnog napretka BiH.

- Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade u vezi sa suzbijanjem ekstremnog siromaštva i promoviranjem održivih, demokratskih društava - saopćeno je iz USAID-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.