BIHAĆ

Otvorena jedna od najljepših džamija u Krajini

Reis Kavazović prisustvovao otvaranju džamije

A. SADIKOVIĆ

22.7.2018

Na prigodnoj svečanosti kojoj su uz stotine Krajišnika prisustvovali i predstavnici javnog, političkog i kulturnog života Bihaća, USK, Federacije BiH i Islamske zajednice u BiH, jučer je u bihaćkom prigradskom naselju Ribić-Orljani na upotrebu predata novosagrađena Nafaka džamija.

 Predaja ključeva

Džamiju je otvorio vakif Muharem Trešnjić, a nakon toga ključeve je predao reisu-l-ulemi IZBiH Huseinu ef. Kavazović. Trešnjić je za gradnju džamije darovao 35.000 KM i još toliko za radove, odnosno materijal za gradnju i određene faze gradnje. Nakon predaje ključeva prisutnima se obratio reis Kavazović, podsjetivši na današnje vrijeme u kojem se nalaze BiH i Bošnjaci, kao jedan od njena tri naroda.

- Pokazali ste visoku svijest kada je u pitanju čovjek i ovdje u Bihaću i Velikoj Kladuši i cijeloj Krajini. Ovo što se vidi na ulicama, ovi migranti, pitamo se ko su ti ljudi. Imamo li pravo okrenuti glavu od njih? Vi to niste uradili. Nadalje, gradimo džamiju, kao što one grade nas zbog sebe, ali treba shvatiti da je najveća vrijednost čovjek. To je vrijednost koja je od Boga dragog sazdana, a mi gradimo za svoje bolje. Dobro je najveća vrijednost na ovom svijetu koju čovjek može učiniti - rekao je reis Kavazović.

Postala simbol

Govoreći o sadašnjem trenutku u BiH, kazao je kako protivnici BiH hoće ponovo da dijele i podijele našu zemlju, oni hoće da Bošnjaci budu mali. Ali, dodao je da muslimani trebaju biti jaki i veliki, ali i trebaju biti ljudi. Muslimani nemaju ništa drugo nego ovu BiH, ove stope zemlje.

Ovim je u Ribiću ispisana još jedna lijepa priča, jer je Nafaka džamija već postala simbol i prepoznatljivost. Svojim arhitektonskim posebnostima i ljepotom, motivima prepunim simbolike, koje je udahnuo arhitekta Amir Ramić, džamija dominira na ulazu, na gradskim vratima Bihaća.

Pomoć džematlija

Mujo ef. Spahić, imam u džamiji, kazao je na otvaranju kako nije bilo džematlije, a da nije na neki način pomogao.

- Rahmetli Sakib Hadžić uradio je ulazna vrata, minber i mihrab. Drugi džematlija uveo je grijanje, treći elektro i vodovodne instalacije i tako redom... tako smo osigurali oko 350.000 KM koliko je uloženo u gradnju - rekao je ef. Spahić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.