MIGRANTSKA KRIZA

Općina Velika Kladuša nije prihvatila Mektićev prijedlog o privremenom šatorskom naselju

Ilustracija

Srna

23.7.2018

Delegacija Općine Velika Kladuša nije se danas saglasila s prijedlogom ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, da u mjestu Polje, na teritoriju te općine, bude izgrađeno privremeno šatrosko naselje za ilegalne migrante.

Predsjednik Općinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić, koji je bio u delegaciji Općine koja se sastala sa Mektićem, izjavio je Srni da je Mektić rekao da je EU spremna da finansira privremeno šatorsko naselje u mjestu Polje u Velikoj Kladuši do izgradnje migrantskog prihvatnog centra u Medenom Polju, ali da povodom tog prijedloga nije ništa konačno dogovoreno.

- Nismo mogli prihvatiti prijedlog o formiranju privremenog šatorskog naselja na području općine Velika Kladuša. Delegacija Općine nije mogla preuzeti na sebe odgovornost da smo saglasni s tim prijedlogom, jer je Općinsko vijeće donijelo zaključke u kojima se traži izmještanje svih migranata s područja općine Velika Kladuša. Mi ćemo u dogledno vrijeme održati Kolegij Vijeća o tom pitanju - saopćio je Bašić.

Prema njegovim riječima, Mektić ih je informirao da će sutra dio migranata, tačnije porodice s djecom s lokacije koja se nalazi na jednoj livadi u općini Velika Kladuša biti izmješteni u hotel "Sedra", u općini Cazin.

Bašić je rekao da na području Velike Kladuše trenutno boravi oko hiljadu ilegalnih migranata koji su smješteni u privremenom šatorsku naselju, u privatnim objektima.  

- Nema velikih sigurnosnih problema, ali ima informacija da se dešava da oni ulaze bez pitanja u objekte osoba koje borave u inozemstvu - naglasio je Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.