UNSKO-SANSKI KANTON

Vigemark u Bihaću: EU će pomoći u rješavanju situacije s migrantima

Sa sastanka

Fena

24.7.2018

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) na današnjem sastanku s premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem istakao je da Evropska unija ni u kom slučaju na želi ovakvo stanje te da će pomoći u pronalasku adekvatnog rješenja situacije s migrantima, koje odgovara svim nivoima vlasti u BiH. 

- U Bihać sam došao da bih se konkretno informirao o trenutnoj situaciji. Evropska unija je osigurala milion i po eura za humanitarni aspekt. Sredstva su operativna od prošle sedmice i prvenstveno će se koristiti za aktivnosti IOM-a i UNHCR-a. Dodatnih šest miliona izdvojili smo za srednjoročna rješenja, odnosno migrantske kategorije koje spavaju po parkovima ili privremenim centrima kao što je Đački dom. Mi smo za one prijedloge rješenja situacije koji su usklađeni na svim nivoima vlasti - rekao je Vigemark.

Rošić je kazao da na područje USK dnevno dolazi i do 40 novih ilegalnih migranata, navodeći da njih 50 posto nema apsolutno nikakve dokumente.

- Upoznao sam Vigemarka s cjelokupnom situacijom i nadam se kako će i on pomoći u rješavanju velikog problema. Nisu mi jasne neke izjave bh. političara, koje će možda već sutra biti demantirane. Međutim, ipak se nadam brzom i pozitivnom raspletu ove situacije. Tome se nadam već sutra - kazao je Rošić.

Specijalni predstavnik EU u BiH Vigemark i ovom je prilikom tražio strpljenje od građana USK te ponovio da Bosna i Hercegovina mora hitno unaprijediti granične kapacitete.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.