UNSKO-SANSKI KANTON

KO SBB-a USK: Pitamo Sarajevo, Krajišnici ili migranti?

A.Halilagić

30.7.2018

U Bihaću je danas održana pres-konferencija KO SBB-a USK, na kojoj je glavna tema bila problematika vezana za migrantsku krizu nastalu na prostoru USK zbog nemara vlasti iz službenog Sarajeva.

Na konferenciji, koja je održana u prostorijama SBB-a u Bihaću, prisutnim novinarima i TV ekipama obratili su se Azra Hadžić-Bećirspahić, zastupnica u Domu Parlamenta FBiH, Dinko Bećirspahić, vijećnik Gradskog vijeća Bihać, Meho Rekić, kao i Rifet Šakinović, član OO SBB-a Velika Kladuša, koji je iskoristio priliku da sve medije upozna sa situacijom nastalom u Velikoj Kladuši.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji, očigledan je nemar i nezainteresiranost vlasti iz Sarajeva za funkcionalnu, mirnu i stabilnu Krajinu. Kako nam je u razgovoru istakla Azra Hadžić-Bećirspahić, novac i sredstva Evropske unije pristižu u Sarajevo, koje nema izražen problem s migrantima, ali u isto vrijeme negira i mirno posmatra krizu nastalu u Krajini, pitamo se gdje će i u čijem džepu taj novac završiti, iako bi trebao biti usmjeren za rješavanje gorućeg problema u zemlji.

Grad Bihać i općina Velika Kladuša kao najugroženija mjesta USK suočeni su sa svakodnevnim prilivom migranata, unatoč obećanjima domaćih vlasti da će se kontrole i nadzor nad prijevoznicima koji saobraćaju na liniji Sarajevo - Bihać svakodnevno vršiti.

Kako su istakli u zajedničkoj izjavi, jedino što smo dobili iz Sarajeva u posljednjih 20 godina jesu migranti, ali ovaj put Krajina neće i ne želi mirno posmatrati destabiliziranje i uništavanje.

Ukoliko se situacija nastavi odvijati na ovakav način i ukoliko konačno ne dođe do konkretnih rješenja, tražit ćemo referendum o izjašnjavanju, poručeno je na pres-konferenciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.