UNSKO-SANSKI KANTON

Svečano otvorenje u Cazinu: U džamiji Islamskog centra na Ostrošcu moći će klanjati 2.000 ljudi

Piše: S. JAPIĆ

3.8.2018

U cazinskom džematu Ostrožac sutra u 11 sati bit će svečano otvoren novoizgrađeni Islamski centar i džamija. 

 Brojni sadržaji

Islamski centar je multifunkcionalni objekt koji će nuditi različite sadržaje, a džamija u sklopu centra jedna je od najvećih u ovom dijelu BiH. Njena kupola je, prema riječima Hajrudina ef. Gobeljića, imama u džematu Ostrožac, među najvećim u državi.

- Radi se o ogromnom objektu, u kojem će molitvu moći obavljati 2.000 klanjača, a da niko nikom ne smeta. Tu je okoliš sa 7.000 kvadrata i ogromnim parking prostorom. Ulaz i sofa su otvorenog tipa i natkriveni sa oko 80 kvadrata, gdje će prolaznik uvijek moći uzeti abdest, klanjati namaz i nastaviti daljnje putovanje. Hol džamije ima više od 100 kvadrata i ogroman prostor za klanjanje. Fasada, munara, abdesthana i sve ostalo su u potpunosti završeni – kazao je Hajrudin ef. Gobeljić, imam džemata Ostrožac.

U budućem periodu pored džamije bit će izgrađen još jedan objekt, a uslijedit će i uređenje prizemlja Islamskog centra.

- U suterenu će biti uređena univerzalna sala te restoran i kuhinja s bosanskom hranom. Planirali smo u suterenu urediti i vrtić za djecu, a uz saradnju s udruženjima koja se uklapaju u islamske propise i neće narušavati red džamije, uvest ćemo i neke druge sadržaje – pojasnio je ef. Gobeljić.

 Odlična lokacija

Izgradnja Islamskog centra i džamije u Ostrošcu trebala bi koštati oko 1,8 miliona KM. Glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said ef. Mujakić je kazao da je od velikog značaja izgradnja ovog objekta, prije svega zbog njegove multifunkcionalnosti i odlične lokacije, a pohvalio je angažman džemata i džematskog odbora u proteklom periodu.

Veliki broj vakifa 

U izgradnji ovog objekta učestvovao je veliki broj vakifa, od onih koji su dali jednu marku pa sve do 70.000 KM.

- Više od 350 vjernika za izgradnju džamije dalo je od 1.000 do 70.000 KM. Od te brojke 157 vakifa je dalo od 3.000 do 70.000 KM. Posebno smo zahvalni Krajišnicima koji su dali i manji iznos, jer su rekli da ovo nije samo džamija Ostrošca već čitave Krajine i da je čitava „Ljuta krajina“ iznijela „teret“ izgradnje – kazao je ef. Gobeljić.


Ef. Gobeljić: Jedna od najvećih džamija u BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.