MANIFESTACIJE Večeras počinju „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“

Ćorkovača je bila međaš odbrane cijele Krajine

A. SADIKOVIĆ
04.08.2018 14:09

Foto: Spomenik na Ćorkovači sastoji se od pet trouglova koji simboliziraju pet ključnih bitaka

Manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, koja se održava 23. put, bit će svečano otvorena večeras u 21 sat na platou ispred osnovne škole „Bužim“. Prije toga će delegacije posjetiti Muzej sobu 505. Vbbr. i turbe generala Izeta Nanića i poginulih boraca-šehida 505. Vbbr.

Historijski sat

Centralni dio manifestacije je sutra, kada će biti organiziran biciklistički maraton “Uspon na Ćorkovaču“, obilazak mjesta pogibije generala Izeta Nanića u mjestu Vijenac (Hrvatska). U 18 sati bit će održan historijski sat “Sjećanje na heroje“, a nakon toga će biti svečano otvoreno Spomen-obilježje ponosa i pobjeda Armije RBiH.

Ovo spomen-obilježje na Ćorkovači bit će vječni spomen na komandanta Nanića i njegove saborce, a otvara se upravo na 23. godišnjicu pogibije ovog krajiškog heroja. Izgrađeno je na Ćorkovači jer je to poprište najžešćih bitaka i međaš odbrane Bužima i tadašnjeg Bihaćkog okruga i BiH. Upravo s Ćorkovače, pod vodstvom komandanta Nanića, krenuo je oslobodilački pohod dolinom Une i Sane.

Spomen-obilježje bit će otkriveno 5. avgusta, na dvadeset i treću godišnjicu pogibije komandanta Nanića. Ćorkovača je simbol slobode ovoga kraja, ali je i simbol komandanta Nanića. S te je kote vodio svoje saborce, ali je tu i život položio za svoju BiH.

- Otvorenje spomen-obilježja bit će svečani početak višednevne manifestacije koja će trajati do 15. avgusta. Očekujemo dolazak više od hiljadu učesnika iz Sarajeva, Zenice, Konjica, Živinica, koji će doći i obići poprišta najznačajnijih bitaka bužimskih vitezova i prisustvovati otvaranju spomen-obilježja – kazao je Šefik Veladžić, pripadnik 505. brigade i ratni saborac komandanta Nanića.

Najviša kota

Gradnja spomen-obilježja trajala je tri godine i uloženo je više od 200.000 maraka. Spomenik je izgrađen na najvišoj koti na Ćorkovači, sastavljen je od pet trouglova, koji simboliziraju pet ključnih bitaka, koje su uglavnom polazile s ovog mjesta – s  Ćorkovače, počevši od prve oslobodilačke akcije „Munja 93“ do konačnog oslobađanja Bihaćkog okruga 6. avgusta 1995. godine.

Promocije, izložbe, takmičenja...

U okviru manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“  bit će priređeni brojni kulturno-zabavni sadržaji, naučni skupovi, promocije knjiga, izložbe, druženje dobitnika najviših ratni odlikovanja i priznanja te posjete poprištima bitaka iz oslobodilačkog rata. Također, bit će organiziran maraton Bihać – Cazin - Bužim, biciklijada “Stazama slobode Bihać – Bužim 2018“ te turniri u malom nogometu, streljaštvu, stonom tenisu, pikadu...

NA VRH