MANIFESTACIJE

Ćorkovača je bila međaš odbrane cijele Krajine

Spomenik na Ćorkovači sastoji se od pet trouglova koji simboliziraju pet ključnih bitaka

A. SADIKOVIĆ

4.8.2018

Manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, koja se održava 23. put, bit će svečano otvorena večeras u 21 sat na platou ispred osnovne škole „Bužim“. Prije toga će delegacije posjetiti Muzej sobu 505. Vbbr. i turbe generala Izeta Nanića i poginulih boraca-šehida 505. Vbbr.

Historijski sat

Centralni dio manifestacije je sutra, kada će biti organiziran biciklistički maraton “Uspon na Ćorkovaču“, obilazak mjesta pogibije generala Izeta Nanića u mjestu Vijenac (Hrvatska). U 18 sati bit će održan historijski sat “Sjećanje na heroje“, a nakon toga će biti svečano otvoreno Spomen-obilježje ponosa i pobjeda Armije RBiH.

Ovo spomen-obilježje na Ćorkovači bit će vječni spomen na komandanta Nanića i njegove saborce, a otvara se upravo na 23. godišnjicu pogibije ovog krajiškog heroja. Izgrađeno je na Ćorkovači jer je to poprište najžešćih bitaka i međaš odbrane Bužima i tadašnjeg Bihaćkog okruga i BiH. Upravo s Ćorkovače, pod vodstvom komandanta Nanića, krenuo je oslobodilački pohod dolinom Une i Sane.

Spomen-obilježje bit će otkriveno 5. avgusta, na dvadeset i treću godišnjicu pogibije komandanta Nanića. Ćorkovača je simbol slobode ovoga kraja, ali je i simbol komandanta Nanića. S te je kote vodio svoje saborce, ali je tu i život položio za svoju BiH.

- Otvorenje spomen-obilježja bit će svečani početak višednevne manifestacije koja će trajati do 15. avgusta. Očekujemo dolazak više od hiljadu učesnika iz Sarajeva, Zenice, Konjica, Živinica, koji će doći i obići poprišta najznačajnijih bitaka bužimskih vitezova i prisustvovati otvaranju spomen-obilježja – kazao je Šefik Veladžić, pripadnik 505. brigade i ratni saborac komandanta Nanića.

Najviša kota

Gradnja spomen-obilježja trajala je tri godine i uloženo je više od 200.000 maraka. Spomenik je izgrađen na najvišoj koti na Ćorkovači, sastavljen je od pet trouglova, koji simboliziraju pet ključnih bitaka, koje su uglavnom polazile s ovog mjesta – s  Ćorkovače, počevši od prve oslobodilačke akcije „Munja 93“ do konačnog oslobađanja Bihaćkog okruga 6. avgusta 1995. godine.

Promocije, izložbe, takmičenja...

U okviru manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“  bit će priređeni brojni kulturno-zabavni sadržaji, naučni skupovi, promocije knjiga, izložbe, druženje dobitnika najviših ratni odlikovanja i priznanja te posjete poprištima bitaka iz oslobodilačkog rata. Također, bit će organiziran maraton Bihać – Cazin - Bužim, biciklijada “Stazama slobode Bihać – Bužim 2018“ te turniri u malom nogometu, streljaštvu, stonom tenisu, pikadu...




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.