CAZIN

Krajišnici se prisjetili dana kad je deblokiran Bihaćki okrug

Ratni komandanti Avdić, Šarganović i Abdić položili cvijeće na spomen-obilježje u Tržačkoj Rašteli

S. JAPIĆ

8.8.2018

U znak sjećanja na 6. avgust 1995. godine, kad je deblokiran tadašnji Bihaćki okrug, u cazinskom naselju Tržačka Raštela organizirana je tradicionalna svečanost “Pečat slobodi”.

Prigodna svečanost

Manifestacija je počela polaganjem cvijeća na šehidskom spomen-obilježju kod osnovne škole, nakon čega je na platou uz rijeku Koranu, koja je prirodna granica između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, održana prigodna svečanost, kojoj je ovog puta, u odnosu na protekle godine, prisustvovao manji broj građana.

Uspomene na herojske dane Petog korpusa Armije RBiH i naroda ovog kraja, koji je 6. avgusta 1995., nakon 1.201 dana potpune blokade, dočekao slobodu, evocirali su ratni komandanti brigada u Petom korpusu Armije RBiH Amir Avdić, Hamdija Abdić i Senad Šarganović.

- Ovdje se rađala historija BiH, jer nam je, nakon svega što smo izdržali od priznanja BiH državom do 6. avgusta 1995. godine, kad smo se spojili s regularnom vojskom Republike Hrvatske, napokon došao dašak slobode. Tada smo znali da će država BiH opstati i to je dalo dodatnu snagu pripadnicima Petog korpusa da krenu u dalje oslobađanje BiH. To oslobađanje omogućilo je da Predsjedništvo BiH može lakše i komotnije razgovarati u Dejtonu o budućem statusu države – rekao je Amir Avdić, ratni komandant cazinske 510. oslobodilačke brigade.

Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade iz Bihaća, dodao je da je ovo vrlo značajan datum za ovaj kanton i državu, jer su tada stvoreni i preduvjeti za daljnje akcije i oslobađanje okupiranih dijelova BiH.

Mirovni sporazum

- U septembru je uslijedila naša velika operacija “Sana 95”, kojom smo oslobodili nekoliko gradova današnjeg Unsko-sanskog kantona, što je bio uvod u potpisivanje mirovnog sporazuma, koji je označio kraj rata - istaknuo je Abdić.

O značaju obilježavanja ovog datuma, na manifestaciji su govorili premijer u Vladi USK Husein Rošić i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Crtice iz historije

Borci Petog korpusa Armije RBiH uspjeli su se 6. avgusta 1995. godine, nakon velikih borbi, spojiti s hrvatskom vojskom, a simboličnim rukovanjem komandanta, generala Atifa Dudakovića i hrvatskog generala Marijana Marekovića na mostu na rijeci Korani u Tržačkoj Rašteli tadašnji Bihaćki okrug i službeno je deblokiran.

Prije toga, jedinice Petog korpusa Armije RBiH oslobodile su Veliku Kladušu i porazile snage tzv. Narodne odbrane APZB, što je bio uvod u kasniji oslobodilački pohod, u kojem su ostvarile blistave pobjede nad srpskim agresorom i oslobodile gradove Bosansku Krupu, Ključ i Bosanski Petrovac, a nakon spajanja s jedinicama Sedmog korpusa Armije RBiH, oslobodile su i Sanski Most.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.