PRIJEDOR Otvoren Sajam mladih poduzetnika

Izložene zanimljive rukotvorine i proizvodi iz kućne radinosti

M. ZGONJANIN
11.08.2018 12:08

Foto: U Prijedor stigli izlagači iz nekoliko općina ( D. Stojnić)

Na glavnom gradskom trgu u Prijedoru jučer je, u organizaciji Fondacije “Zajednički put”, otvoren Treći sajam mladih poduzetnika, na kojem se rukotvorinama i proizvodima iz kućne radinosti predstavlja 16 mladih ljudi i pet udruženja.

Ručne torbe

Branko Radinović, koordinator projekta Trećeg sajma mladih poduzetnika, pojašnjava da su u Prijedor stigli i izlagači iz Bosanske Gradiške, Prnjavora, Ljubije. Među izlagačima su i Savez distrofičara Republike Srpske, Udruženje “Neven”, Centar “Sunce”, Omladinski centar iz Ljubije te Fondacija sa školom stranih jezika i zaštitnom radionicom.

- Cilj Sajma je predstavljanje mladih poduzetnika, onoga što rade, posebno invalidnih i osoba s oštećenjem u razvoju, koje izrađuju rukotvorine u sklopu svoje praktične nastave - kazao je Radinović.

Na štandovima se jučer moglo vidjeti mnogo toga, počevši od nakita, ručno rađenih torbi, predmeta ukrašenih dekupaž tehnikom, ali i kozmetike i ručno rađenih, potpuno prirodnih sapuna od kozijeg mlijeka, čime se u posljednjih nekoliko godina bavi porodica Igora Kanjskog iz Prnjavora.

Poljski recept

- Sapuni koje smo danas izložili, pravljeni su po poljskoj recepturi, staroj više od 100 godina - pojasnio je Kanjski.

Treći sajam mladih poduzetnika organiziran je u povodu obilježavanja 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, u učesnike je jučer obišao Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Traje do 14. avgusta

Treći sajam mladih poduzetnika traje do 14. avgusta. Organizaciju Sajma, uz podršku Grada Prijedora, pomogli su Semira Hofman, osnivač i predsjednica Fondacije, i Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske.

NA VRH