UNSKO-SANSKI KANTON

Osmanove „varcarke“ su najtraženije u regiji

Osman pola stoljeća pravi kose

A. SADIKOVIĆ

13.8.2018

Mrkonjić-Grad ili nekada Varcar-Vakuf oduvijek je bio poznat po izradi kosa „varcarki. Ova tradicija, prema nekim pisanim dokumentima, počela je prije dva stoljeća.

Jedna od prvih kovačnica u Mrkonjić-Gradu bila je u porodici Buhić, gdje su se kovale i izrađivale „varcarke“. Preživjela je do danas, doduše zbog ratnog izbjeglištva proteklih dvadesetak godina je u Bosanskom Petrovcu i jedina u Bosanskoj krajini.

Oštrije od žileta

S koljena na koljeno, predano s vještinom koja se ne može u školama naučiti, prenose se i danas u njoj sve tajne kovanja.

Osman Buhić namiruje pola stoljeća u izradi „varcarki“.

Kaže da je taj zanat naučio i nastavio porodičnu tradiciju koja je duga koliko i izrada tih kosa.

Prebirući sjećanja kako je zapravo nastala kosa „varcarka“, Buhić kazuje:

- Bila su dva brata, Franc i Majer, tu sam priču čuo od svog djeda, a on od svoga, koji su to počeli i mi je zato zovemo „franc-majer“. A, kako su to dva brata, dva je cvaj na njemačkom, onda su je nazvali „cvajerica“. I tako više od 150 godina i izrađuju se na isti način. Poznati čelik donesen iz Austrije ledeno se raskiva i tako se dobije njena oštrina. Prednost tog čelika je upravo u tome što se dobije kosa s oštricom tanjom, ali i oštrijom od žileta.

 Veoma poznat

Osman dalje kazuje da je dobro što je nastavio s radom u Bosanskom Petrovcu.

- I ovdje znaju za mene, za moje kose, koje danas odlaze u sve dijelove regije. Jeste da se najviše koriste za razna takmičenja kosaca, ali bez mojih kosa ne ide to ni u Srbiji, ni u BiH, ni u Hrvatskoj. Dolaze sa svih strana i traže moje kose – dodao je Buhić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.