BIHAĆ

Izgrađena džamija: Otvorena pritočka ljepotica

Muftija Dedović ključeve ulaznih vrata i vakufnamu uručio Junuziju

S. TULIĆ

20.8.2018


U bihaćkom džematu Pritoka svečano je otvorena novoizgrađena džamija. Među brojnim vakifima koji su za gradnju donirali svoja sredstva su i Grad Bihać te porodica hadži Kemala Junuzija, koja je donirala 120.000 KM. 

 Novi dom

Nakon što mu je dodijeljen ključ, ulazna vrata džamije otključao je Isak Junuzi i tako simbolično predao na upotrebu novoizgrađenu džamiju.

Ovo je prva džamija na ovim prostorima čije džematlije čine Bošnjaci prognani tokom proteklog rata iz brojnih općina i gradova u Republici Srpskoj, a koji su poslijeratnih godina ovdje pronašli novi dom.


Novoizgrađena džamija, prva u džematu Pritoka

Džamija bosanskog tipa izgrađena je za samo sedam mjeseci, ali se na njeno otvorenje, zbog administrativne procedure, čekalo šest godina.

- Utrošeno je 350.000 KM. Od najvećih vakifa, izdvajamo tadašnju Općinu, danas Grad Bihać, i porodicu Junuzi, koja je za ovu našu džamiju izdvojila 120.000 KM. U gornjem dijelu džamije mahfilu djeluje mekteb dok se ne izgradi imamski stan ili džematska kuća. Gradnju imamskog stana planiraju u dogledno vrijeme, čime bi ovaj projekt bio u potpunosti okončan - kaže Izet ef. Rekanović, imam u džematu Pritoka.

Na mevludu večer ranije, džemat Pritoka svečano je dodijelio 78 vakufnama pojedincima koji su izdvojili od 1.000 do 33.000 KM. Tokom prigodnog programa, okupljenima su se obratili Salem ef. Dedović, muftija mostarski i izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Enes ef. Ljubijankić, izaslanik muftije bihaćkog Hasana ef. Makića, Samir Bećirspahić i mnogi drugi.

Geografski orijentir

Enes ef. Ljubijankić, izaslanik muftije bihaćkog Hasana ef. Makića, kazao je kako je ova džamija od iznimnog značaja s obzirom na to da su džamije, prije svega, geografski orijentir i da se svi Bošnjaci koji negdje, u okolnostima u kojima žive, vide džamiju, osjećaju sigurnije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.