TURIZAM

Nacionalni park „Una“ posjetilo 82.000 gostiju

NP „Una“: Unatoč migrantskoj krizi i vremenskim oscilacijama, bilježe porast broja turista

S. TULIĆ

8.9.2018


Turističku sezonu u Nacionalnom parku „Una“ u prvih osam mjeseci ove godine u Upravi ovoga javnog poduzeća ocijenili su iznimno uspješnom jer je ovo područje do kraja avgusta posjetilo 82.000 turista. To je čak 18 posto više u odnosu na isti period prošle godine pa je prihod od prodatih ulaznica veći za isti taj postotak. 

 Brojni sadržaji

Do kraja novembra, do kada i traje turistička sezona, u Nacionalnom parku „Una“ očekuju da će imati oko 100.000 posjeta s plaćenom uslugom u ovom zaštićenom području.

 U Upravi Nacionalnog parka „Una“, unatoč migrantskoj krizi i vremenskim oscilacijama i, kako kaže direktor Amarildo Mulić, izostalim kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu u području nacionalnog parka, zahvaljujući svojim aktivnostima i sadržajima, te svima koji su uključeni u ugostiteljsku ponudu, bilježe porast broja posjetilaca, što je i više od planiranog.

– Očekujemo da ćemo za koji dan, između 12. i 15. septembra, dostići rekordnu prošlogodišnju posjetu od 85.000 posjetilaca - kaže Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park „Una“ u Bihaću.

Do kraja novembra, do kada i traje turistička sezona, u Nacionalnom parku „Una“ očekuju da će imati oko 100.000 posjeta s plaćenom uslugom. Od svog formiranja NP „Una“ bilježi stalni porast broja posjetilaca, od 2.500 u prvoj godini do rekordnih 85.000 turista iz prošle godine, polovinom ovoga mjeseca. Područje NP „Una“ rado posjećuju domaći i turisti iz regije, evropskih i zemalja Bliskoga istoka, koji ovdje sve više dolaze.

Nosilac certifikata

– Naša primarna zadaća je zaštita i očuvanje prirodnih i svih drugih vrijednosti na području Nacionalnog parka „Una“. NP „Una“ je nosilac certifikata za održivi turizam, jedini i prvi u Bosni i Hercegovini koji je to dobio 2014. godine od Asocijacije europarkova - kaže Mulić.


Mulić: Očuvanje prirodnih vrijednosti


 Asfaltiranje puta od Štrbačkog buka 

Mulić ističe da je prioritet asfaltiranje cestovne komunikacije Orašac - Ćelije - Štrbački buk za što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma preraspodijelilo 1.000.000 KM, 800.000 KM doznačilo Vladi, a 200.000 KM Gradu Bihaću. Nakon izrade projektne dokumentacije, izdavanja urbanističke i građevinske dozvole, očekuju da bi radovi trebali otpočeti na proljeće 2019. Preostalo je da se asfaltira i dionica makadamske ceste od Kulen-Vakufa do Martinbroda duga četiri i po kilometra, koja je u ingerenciji Direkcije cesta Unsko-sanskoga kantona.

 23.

septembra bit će organizirana prva brdska atletska utrka u Nacionalnom parku „Una“ u dužini od 15 kilometara i to će biti novi turistički proizvod u NP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.