BIHAĆ

Penzioneri od usta odvajaju za drva, a sad ih nema

Stvara li se umjetna kriza u Bihaću i Krajini kada je u pitanju ogrjev?

M. MUJADŽIĆ

8.9.2018


Na desetine je poziva i upita ogorčenih penzionera u bihaćkom Udruženju, a još brojniji su oni koji dolaze u njihove prostorije i traže odgovor gdje su drva za ogrjev koja su isplatili. 

Nema kamiona

Od njih 1.800 koji su putem ŠPD „Unsko-sanskih šuma“ poručili drva tek ih je 20 posto do kraja sedmog mjeseca drva i dobilo. Preostalih 80 posto drva bi trebali dobiti do kraja oktobra kako je ugovorom i predviđeno. U Udruženju penzionera Bihać to pak smatraju nemogućnom misijom. Prošle godine nije ispoštovan rok, vjeruju neće ni ove.

- Mi ovdje ne vidimo problem, već umjetnu krizu, koju su oni izazvali da bi došlo do nedostatka drva na USK. U drugim općinama drva su uglavnom isporučena. Ne znam kako će to oni i na koji način ispoštovati kad smo čuli da nemaju kamiona, a ni radne snage – ističe Ahmet Alibabić, predsjednik Udruženja.

Već sada je izvjesno da je premalo vremena da se ispoštuje rok isporuke u odnosu na trenutno neisporučenu količinu drva, ali to se penzionera ne tiče, ističu u bihaćkom udruženju. Alibabić dalje dodaje da su prošle godine ŠPD „Unsko-sanske šume“ neispoštovani rok oprostili, međutim, ove neće. S obzirom na reakcije i ogorčenost penzionera ukoliko do 31. oktobra svi penzioneri ne dobiju drva, kako je i dogovoreno, tražit će odgovornost i tužiti odgovorne.

U „Unsko-sanskim šumama“ kažu da su bili primorani da u potpunosti obustave proizvodnju zbog obilnih padavina i da je u februaru, martu i aprilu proizvodnja bila u potpunosti onemogućena.

 Intenzivirali proizvodnju

- Unatoč tome, poboljšanjem vremenskih uvjeta preduzeće je intenziviralo proizvodnju i zaostaci su iz dana u dan sve manji. Ako već postoji problem s nedovoljnim količinama šumskih drvnih sortimenata na tržištu, onda to nije zbog poslovanja ŠPD-a, nego zbog drugih činilaca - navodi Jasmin Grošić iz „Unsko-sanskih šuma“.


Alibabić: Traže odgovornost

Nema radnika

Dok penzioneri gube strpljenje u čekanju ogrjeva, građani su bijesni zbog tržišne cijene. Metar drva u posljednja dva mjeseca plaćaju i po 120 KM, za razliku od tri mjeseca ranije, kada su plaćali 75 KM. Opravdanja za rast cijena nema niko. Neopravdanim im smatraju i u resoru privrede.

- Istina je da sjekači odlaze, privrednici koji su imali 20 ljudi za te poslove sada imaju tek pet zaposlenih, ali to nikako nije razlog za divljanje cijena i dodatni udar na standard potrošača - kaže Samir Sedić, ministar privrede u Vladi USK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.