KANTONI

Iranac povrijeđen u naguravanju s inspektoricom

Porodica iz Irana tvrdi da su je napali pripadnici osiguranja inspektorice Službe za poslove sa strancima

Arhiv

M. MUJADŽIĆ

20.9.2018

Jedan migrant iz Irana povrijeđen je u incidentu koji se dogodio jučer ujutro u parku Borići uz Đački dom u Bihaću. 

U MUP-u USK kazali su da je do incidenta došlo između migranata i osiguranja Službe za poslove sa strancima BiH, a očevici iz obližnjih kuća tvrde da je insistiranje inspektorice iz Ureda za strance da migranti premjeste šator bilo povod za incident.

Iz samoniklog migrantskog šatorskog naselja čuli su se vriska i plač. Već nekoliko dana u tom dijelu smještena je porodica iz Irana koja, kako svjedoče mještani iz obližnjeg naselja Nova Četvrt, nije pravila nikakve probleme, a jedno od djece im je bolesno.     

Jučer ujutro navodno je inspektorica iz Ureda za strance tražila od te porodice da premjesti šator na drugu lokaciju, a pregovori su završili burno, nakon što su i drugi migranti ustali u zaštitu iranske porodice.

Ilan, kćerka povrijeđenoga, kaže da su samo sjedili u kampu kada su došli i rekli im da moraju otići, na šta su zatražili minutu da uzmu sve stvari. Tvrdi, međutim, da su im rekli da moraju smjesta napustiti lokaciju i nasrnuli na njih.

- Policija je dirala moje roditelje i brata, vikala da moramo smjesta otići. Šutali su nas nogama. Ne znam zašto su to radili. Mi smo izbjeglice, nismo životinje. Brat mi je u bolnici, vidite na šta mi liči otac. Nismo ovdje došli da pravimo probleme - rekla nam je Ilan.


Arhiv

Brzom intervencijom policije izbjegnut je daljnji sukob. Migrantu je ukazana ljekarska pomoć.

U Uredu za strance su potvrdili da se desio incident, ali je njihova verzija potpuno suprotna.

- Migranti su napali inspektoricu Ureda za strance, koja je vršila redovne poslove obilaska naselja. Imala je zadatak da šatore koji se nalaze van područja vrati u dio koji je za to namijenjen. Pokušala je dijalogom, ali nekoliko migratana odbilo je njenu molbu i krenulo da se fizički obračunava s njom. Tu su se nalazila dvojica zaštitara, koja su stala u njenu odbranu, pa je došlo do naguravanja, a jedan migrant pao je na drva i povrijedio se - kazao je Slobodan Ujić, direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Portparol MUP-a USK Snežana Galić kazala nam je da policija nije učestvovala u incidentu, nego da je riječ o osiguranju Službe za poslove sa strancima. U Đačkom domu i preksinoć se desio incident u kojem je teže povrijeđen maloljetnik iz Pakistana, kojeg je nožem napao drugi migrant.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.