BIHAĆ

Za osam mjeseci 1.000 građana u potrazi za boljim životom napustilo USK

Sve više nezaposlenih se odjavljuje s biroa

S. TULIĆ

25.9.2018

U Unsko-sanskom kantonu posao traže 39.462 nezaposlene osobe, kažu u Kantonalnoj službi za zapošljavanje u Bihaću i ističu kako u posljednje vrijeme sve više građana u potrazi za poslom napušta Bosnu i Hercegovinu i odjavljuje se s evidencije nezaposlenih.  

Svakodnevni zahtjevi

Tako se u prvih osam mjeseci ove godine odjavilo oko 1.000 osoba koje su posao našle u zapadnoevropskim zemljama, a od toga 50 građana odjavilo se zbog spajanja porodica ili školovanja.

- Budući da je BiH potpisala bilateralni sporazum o zapošljavanju s Republikom Slovenijom, Njemačkom i Katarom, nezaposleni građani u ovim zemljama pronalaze stalni posao. Što se tiče osoba koje su napustile BiH, legalne migracije, Služba za zapošljavanje vodi evidenciju onih osoba koje su se odjavile za zaposlenje u inozemstvu, školovanje, spajanje porodica - kaže Jasmin Prošić, rukovodilac Sektora za zapošljavanje pri Službi za zapošljavanje USK.


Prošić: Vode evidenciju

Permanentne, svakodnevne zahtjeve dobivaju iz Republike Hrvatske s kojom BiH nema sklopljen bilateralni sporazum. Međutim, dodaje Prošić, hrvatskim poslodavcima, koji najviše traže turističke i građevinske radnike, izađu ususret tako što prime njihove oglase za posao i istaknu ih na oglasnu ploču, kako bi ih kandidati mogli vidjeti.

Tri ciklusa 

Kada je riječ o zapošljavanju u BiH, u januaru je s Federalnim zavodom za zapošljavanje potpisan sporazum da će u tri ciklusa biti objavljen javni poziv kojim jedan poslodavac može zaposliti najviše 20 uposlenika.

- U ta prva dva ciklusa bila je najezda za zapošljavanjem, što je bilo i sasvim normalno, za očekivati, pošto je u pitanju početak radne sezone. Međutim, 11. septembra otvoren je još jedan ciklus kojim su dostupna preostala neiskorištena sredstva iz prvoga i drugoga kruga. Poslodavci su imali priliku aplicirati na javne pozive na ukupno osam mjesta - kaže Prošić.

Domaći poslodavci najviše traže radnike u trgovini i građevinarstvu.

 Poziv poslodavcima 

Prošli mjesec Služba je primila 348 zahtjeva za posredovanje putem oglasa ili direktnim obraćanjem poslodavaca, a zaposlene su 94 osobe. Za samozapošljavanje je utrošen sav novac, a za zapošljavanje preostalo je još pet mjesta za koje novac nije utrošen. Prošić je ovom prilikom pozvao sve poslodavce da od 8 do 16 sati svakim radnim danom mogu aplicirati na internet-stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZ) kako bi zaposlili osobu uz sufinansiranje doprinosa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.