CAZIN Organizirano druženje bivših pripadnika 3. bataljona 503. sbbr

Sačuvati od zaborava slavne dane „Straha“ bataljona

S. JAPIĆ
26.09.2018 16:34

Simbolična smotra 3. bataljona „Straha“ u SRC Kula

 I ovogodišnje druženje bivših pripadnika 3. bataljona 503. slavne brdske brigade iz Cazina, poznatijeg kao „Straha“ bataljon, počelo je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom šehidskom obilježju u Cazinu, nakon čega je simbolično postrojavanje jedinice održano u SRC „Kula bazeni“ u Ćoralićima.  

Puni doprinos

Tu su se u ime Organizacionog odbora prisutnima obratili i zahvalili na dolasku jedan od ratnih komandanata bataljona Esad Bašagić i ratni komandir čete Halid Kapić. Oni su naglasili, da se ovim okupljanjima otima od zaborava sjećanje na herojstvo pripadnika 3. bataljona, koji su se svojom hrabrošću iskazali u odbrani naše zemlje.

Pripadnici 3. bataljona 503. sbbr su evocirali uspomene na težak, ali slavan put ove jedinice, koja je uspjela ne samo odbraniti svoje linije već dati i puni doprinos u kasnijem oslobađanja velikih dijelova teritorija današnjeg USK.

- Ovaj bataljon je nastao u jednom od najtežih ratnih perioda, a to je u septembru 1993. godine. Naša zona odgovornosti je bila tamo gdje su god bila borbena djejstva – znači širom zone odgovornosti 5. korpusa Armije RBiH. Ipak, najčešće smo držali zonu u rejonu Hasinog vrha i Alibegović kose na Grmuško–srbljanskom platou, gdje smo vodili žestoke borbe protiv agresora – rekao je Halid Kapić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice formiranja trećeg „Straha“ bataljona 503. slavne brdske brigade iz Cazina.

Mlađa pokoljenja

Dodao je da je ovaj bataljon dao veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova tadašnjeg Bihaćkog okruga i želimo sačuvati sjećanja na nju, te prenijeti to na mlađa pokoljenja, koja trebaju znati ko je bio i šta je u odbrani BiH značio.

Sportsko takmičenje 

Druženje bivših pripadnika „Straha“ bataljona obogaćeno je prigodnim sportskim takmičenjima. I na ovom takmičenju su bivši pripadnici ove jedinice također iskazali zavidne vještine.

Tagovi

Cazin 503.sbbr
NA VRH