CAZIN

Cazinski osnovci do daljnjeg neće na nastavu jer su učionice vlažne i ledene

Učenici i njihovi roditelji na protestu ispred OŠ „Cazin 1“

Piše: S. JAPIĆ

3.10.2018

Roditelji učenika Osnovne škole „Cazin 1“ protestirali su jučer ispred školske zgrade nezadovoljni uvjetima u kojima njihova djeca pohađaju nastavu. Okupljeni roditelji odlučili su da ne dozvole svojoj djeci da pohađaju nastavu dok se ne pronađe alternativni smještaj ili neko drugo odgovarajuće rješenje.  

Normalan rad

Već dugi niz godina učenici ove škole pohađaju nastavu u dotrajalim objektima, izgrađenim prije više od 50 godina, koji ne zadovoljavaju ni minimum standarda neophodnih za normalan rad.


Sastanak predstavnika roditelja s direktorom

- Sanitarni uvjeti su izuzetno loši, prozori dotrajali, vlaga je prisutna u čitavom objektu, a tokom hladnijih dana zbog dotrajalog sistema za grijanje temperatura je ispod 10 stepeni, što nije ni blizu dovoljno za normalno odvijanje nastavnog procesa - rekao je Samir Abazović, predstavnik grupe roditelja OŠ „Cazin 1“.

Održali su i sastanak s direktorom škole te je donesena odluka da se uputi zahtjev nadležnoj inspekciji da pregleda objekt škole i donese zaključak može li se u njemu izvoditi nastava ili ne.

Zapečatiti objekt

Roditelji predlažu da se objekt za izvođenje predmetne nastave zapečati, a da se u staroj zgradi prostorije direktora, sekretara, pedagoga, zbornice, kuhinje i didaktičkog kabineta pretvore u privremene učionice.

Stav direktora  

- U potpunosti podržavam opravdane zahtjeve roditelja, no ne mogu raditi ništa mimo zakona niti dati prostor koji nemam. Ako inspekcija zabrani korištenje tog prostora, mi ćemo na osnovu tog rješenja tražiti rješenje za ovu situaciju. U dogovoru s roditeljima otići ćemo u inspekciju i podnijeti zahtjev da se izvrši nadzor nad stanjem objekta i ovisno o tome poduzimat ćemo dalje korake – istakao je Zlatko Sabljaković, direktor OŠ „Cazin 1“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.