Raspadnutim Stojadinom ljekari obilaze zabačena sela

BOSANSKA KRUPA Vozni park star više od 30 godina

Raspadnutim Stojadinom ljekari obilaze zabačena sela

Zastava 101, Stojadin ili Skala, automobil koji se proizvodio sedamdesetih godina prošlog stoljeća, danas se na ulicama rijetko susreće, a jedna takav koristi patronažna služba Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi.  

Tri decenije

Stojadin je u vlasništvu Doma zdravlja Bosanska Krupa već desetak godina, a nalazi se u gotovo raspadnutom stanju, s vidljivim oštećenjima na limariji. Koristi je patronažna služba koja svakodnevno obilazi okolna krupska sela. I to nije jedini rariret u ovom domu zdravlja. Najstarije auto ove ustanove iza sebe ima tri decenije.

- Naš najstariji auto je star 31 godinu, on je oldtajmer i to je Renault 5, Caddy je star 19 godina, a imamo i dvije Skale, jedna je u funkciji, a drugu koristimo za dijelove. Sanitetsko vozilo, ono najmlađe je od 10 godina ako izuzmemo donaciju koju smo dobili od Općine prije dvije godine, a i taj je prešao oko 300.000 kilometara - kaže nam Mujo Kekić, direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa.

Dijalizni pacijenti

Stara vozila samo su teret ovoj zdravstvenoj ustanovi. Godišnje na njihov popravak i održavanje troše više od 15.000 maraka. Dom zdravlja raspolaže i sa šest sanitetskih vozila, od čega je jedno za prijevoz dijaliznih pacijenata. Dva su osigurana donacijama krupske dijaspore i Općine. Sve skupa nije dovoljno da bi se zadovoljile potrebe pacijenata.

  • Kekić: Godišnje na popravak troše 15.000 KM
    Kekić: Godišnje na popravak troše 15.000 KM

Isti problemi i u Ključu

Iako je stanje voznog parka u ključkom Domu zdravlja nešto bolje, nisu pošteđeni problema koje uzrokuje dotrajalost vozila. Direktorica Sabina Kadrić-Hadžić smatra da bi nabavkom jednog vozila godišnje, u dogledno vrijeme, ovi problemi bili riješeni.   

- U posljednjih pet godina Dom zdravlja Ključ kupio je tri nova auta. Jedan je za potrebe dijaliznih pacijenta i dva sanitetska vozila. U posljednjoj kupovini sanitetskog vozila participirala je Vlada USK sa 15.000 KM, dok je ostatak sredstava izdvojio Dom zdravlja Ključ – kaže Kadrić–Hadžić.

  • Kadrić-Hadžić: Dva vozila
    Kadrić-Hadžić: Dva vozila

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH