PEĆIGRAD

Na "Pećkoj kestenijadi" okupilo se nekoliko hiljada posjetilaca

Ispečeno više od 1.000 kilograma kestena

S. JAPIĆ

13.10.2018

U cazinskoj mjesnoj zajednici Pećigrad danas je po osamnaesti put održana je čuvena „Pećka kestenijada“, tradicionalni manifestacija i svojevrsni festival kestena u ovom kraju.  

Brojni gosti 

Spoj kulture, tradicije i druženja uz degustaciju prženog kestena i ove godine je okupio više hiljada posjetilaca, a miris prženog kestena, koji se širio po pećkim brdima, nošen zvucima tradicionalne bosanske muzike i pjesme, ukazivao je na jednu prelijepu kulturno -umjetničku manifestaciju, omiljenu svim uzrastima.

Cazinska Krajina je poznata i kao zemlja kestena, koji je njen brend i šansa za razvoj. I ovom manifestacijom se na neki način skreće pažnja na važnost kestenove šume, kako bi Cazinska krajina ostala prepoznatljiva kao zemlja kestena. Vrijedni sakupljači i oni koji prže ili kuhaju kestene, kao izvor zarade, podstiču državu da ovakve šumske plodove stave u funkciju razvoja i proizvodnje poslastica i hrane.

Pećigrad je decenijama poznat kao mjesto bogato kestenovom šumom, a zastupljeni su njivski, gajski i šumski kesteni. Kroz 18 godina postojanja, „Kestenijada“ je doživjela ekspanziju i postala turističi brend, ne samo MZ „Pećigrad“ i općine Cazin, već i USK –a. Kroz nastup KUD –ova, te izvornih i tamburaških grupa sa prostora USK –a, ujedno se nastoje očuvati tradicija i običaji naroda Cazinske krajine.

Kulturna baština 


- Ove godine smo odlučili da malo promijemo imidž „Pećke kestenijade“. Cilj je bio da se vratimo narodnoj kulturnoj baštini ovog kraja, a pored bogatog kulturno-umjetničkog programa i prženja kestena, posjetioci su obišli su i položili cvijeće na partizansko spomen-groblje i spomenik u Pećigradu, koji je sagrađen prije 40 godina. Nastupila su folklorna društva iz Gradačca, Doboja, Travnika, Banja Luke i nekoliko gradova USK, kao i gosti iz Hrvatske. Našu manifestaciju prepoznala je i Vlada USK, koja je glavni pokrovitelj, tako da ovaj događaj postaje turistička destinacija i brend poput unske regata i sličnih manifestacija u USK – kazao je Mirvet Beganović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i predsjednik DVD „Pećigrad“.

Posjetioci ovom događaju istaknuli su zadovoljstvo organizacijom manifestacije.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.