MANIFESTACIJE

Mostar ima trešnju, Gradačac šljivu, a Pećigrad i Krajina kesten

Miris pečenog kestena i ovog se puta osjetio daleko, a hiljade posjetilaca iz BiH, Hrvatske i Slovenije imale su priliku da degustiraju poznati specijalitet

Posjetioci bili zadovoljni kvalitetom. S. JAPIĆ

Piše: S. JAPIĆ

14.10.2018

U cazinskoj Mjesnoj zajednici Pećigrad po 18. put održana je čuvena „Pećka kestenijada“, tradicionalna manifestacija i svojevrsni festival kestena u ovom kraju.

Prirodni resurs

Miris pečenog kestena u Pećigradu i ovog se puta osjetio daleko, a hiljade posjetilaca iz BiH, Hrvatske i Slovenije imale su priliku da degustiraju poznati specijalitet.

Kesten za pečenje, više od 1.000 kilograma, prikupili su mještani Pećigrada te članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društvo Pećigrad i Udruženje građana „Peći“.

- Ova manifestacija itekako je značajna, jer ako Mostar ima trešnju, a Gradačac šljivu, ovaj kraj ima kesten. Mnogo ljudi ovog kraja kroz historiju je živjelo od ovog prirodnog resursa. Kesten je značajan kao izvozna sirovina, a mnogi zahvaljujući njemu poprave svoj kućni budžet. Mi smo nabavili tonu kestena, od kojeg smo jedan dio besplatno podijelili gostima, dok smo dio prodavali po simboličnoj cijeni, kako bismo pokrili dio troškova organizacije - rekao je Mirvet Beganović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i predsjednik DVD-a „Pećigrad“.

Hase Beganović iz Cazina svake godine dolazi na ovu manifestaciju.

- Rođen sam u Pećigradu, koji je poznat po kestenima i orasima. Ova je manifestacija dobra tradicija, koju treba njegovati. Ovo je narodni skup i ovdje nema nikakve politike, već je cilj da se narod druži, proveseli i upozna – kazao je Beganović.

Degustirati krajiške kestene došao i Mihad Bašić iz Srebrenika.

- Došao sam kod rodbine i navratio na čuvenu „Kestenijadu“ u Cazinu. Manifestacija je prelijepa i dobro posjećena. Kod nas ima manje kestena, a Krajina je poznata po tome - istakao je Mihad Bašić iz Srebrenika.

Dobri i ukusni

Esad Mulalić iz Bužima prvi put je posjetio „Kestenijadu“ u Pećigradu.

- Kesteni su dobri, fino pečeni i ukusni. Ovakve manifestacije vrlo su bitne zbog druženja naroda i mi u Bužimu narednog ćemo vikenda održati sličnu manifestaciju – rekao je Mulalić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.