BOSANSKA OTOKA

Traže izmještanje odlagališta rude mangana koja ih truje već 30 godina

U posljednjih nekoliko godina mještani imaju velike probleme s kancerogenim materijama usljed kojih svaki dan neko umre, što je zabrinjavajuće, kazao Šertović

Građani zaprijetili da će ići do kraja

Piše: S. TULIĆ

15.10.2018

Građani mjesne zajednice Otoka 2 u Bosanskoj Otoci okupili su se na mirnom protestu na Željezničkoj stanici na koju Rudnik mangana iz Bužima već duže od 30 godina kamionima dovozi rudu mangana i željeznicom je transportira do kupaca.

Mještani koji žive tik uz lokaciju na kojoj se odlaže ruda mangana tvrde kako je ona štetna po njihovo zdravlje, ali i po okoliš, koji zagađuje, stvara veliku prašinu i širi neugodan miris. Stoga, zahtijevaju da se prekine dovoz rude i njene deponirane količine odmah izmjeste s ovoga prostora na novu lokaciju. 

Pisali peticiju

Građani su svojom peticijom nadležnim institucijama već skrenuli pažnju na ovaj problem i zatražili zabranu odlaganja i izmještanje odlagališta rude mangana na Željezničku stanicu Grmuša, za koju smatraju da zato ima dovoljno prostora.

- Ovo je urbana sredina, naseljeno mjesto, zdravstveno nas uništava i ne dozvoljavamo to više. Stoga smo se odlučili na ovaj protestni skup. Tražimo da se ruda mangana iz Otoke deponuje na neko drugo mjesto. Ruda mangana je inače toksična i mora da ide odavde. Mi ne možemo više ovo podnijeti i idemo do kraja - kaže mještanka Suada Akmadžić, pokretač peticije protiv odlagališta rude mangana.



 
    



Stvara veliku prašinu i širi neugodan miris

Jedan od mještana, Mensud Čaušević, kazao je kako niko ništa nema protiv da Rudnik mangana iz Bužima radi, ali smatra da se ruda ne može odlagati u samom naselju jer smatraju da je kancerogena.

Teški metali

Svoje ogorčenje štetnim djelovanjem rude mangana izrazio je i Suad Šertović ukazavši na svu pogubnost njenog odlaganja u samom naselju uz Željezničku stanicu.

- Ovo brdo ovdje nisu maline, kupine ni jabuke, nego su teški metali koji nam se nakupljaju u tijelu. Puhalo to, ne puhalo, bila tu kiša ili ne bila, to je otrov. Ovo su mikročestice koje se nakupljaju u tijelu, koje ubijaju, razaraju. Mi nemamo za to ni lijekova, a naše tijelo nije sposobno da to apsorbira kao lijek, već kao otrov - kaže Suad.

Ističe kako u posljednjih nekoliko godina mještani imaju velike probleme s kancerogenim materijama usljed kojih, kažu, svaki dan neko umire, što je zabrinjavajuće.

Načelnik podržao građane

Općinski načelnik Armin Halitović građanima je kazao kako je upoznat s ovim problemom te podsjetio na ljetos održani sastanak s predstavnicima Rudnika mangana Bužim i ŽFBiH na kojem su usvojeni određeni zaključci, od kojih nijedan nije realiziran. Općina Bosanska Krupa nije nadležna da riješi ovaj problem.

Načelnik Halitović je izrazio nadu da će ih ova priča potaći da budu brži i ažurniji u rješavanju ovoga problema. S obzirom na sve hemijske sastojke i štetnost rude mangana po zdravlje ljudi, i načelnik je mišljenja da je najbolje rješenje ovo odlagalište izmjestiti na lokaciju u čijoj blizini nema stanovništva. Na potezu su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove koji bi trebali posjetiti ovu lokaciju i uvjeriti se u novonastalu situaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.