PROBLEMI

U Bihać svakodnevno dolazi 100 migranata

Iz Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno je kako značajno povećanje broja ilegalnih migranata utječe i na sigurnosnu situaciju

FENA

Fena

17.10.2018

Sigurnosna situacija i veliki priliv migranata u posljednjih nekoliko dana na područje Unsko-sanskog kantona (USK), naročito grada Bihaća, uvjetovali su današnje sastanke Operativne grupe za migrante, kao i kolegija gradonačelnika i načelnika općina u ovom kantonu. 

Iz Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a) potvrđeno je kako značajno povećanje broja ilegalnih migranata utječe i na sigurnosnu situaciju.

- U posljednje vrijeme primijetan priliv velikog broja migranata na područje USK, tako da, prema našim podacima, svakodnevno u Bihać dolazi 100 migranata. Do sada su evidentirana njihova 53 krivična djela, među kojima su ubistvo, pokušaj ubistva, teške krađe, napad na službena lica i brojne provale i otuđivanje lične imovine - izjavila je Snežana Galić, portparol MUP-a USK.

Održan je i sastanak Operativne grupe za situaciju s migrantima, na kojem je konstatirano nezadovoljstvo radom međunarodnih organizacija, ali i nadležnih državnih institucija.

- Razočarani smo odnosom Međunarodne organizacije za migracije (IOM), jer su do sada mnogo toga obećali i najavili, a skoro ništa do sada nisu realizirali. Poslat ćemo urgenciju, jer je krajnje vrijeme da se pronađe adekvatno rješenje za smještaj migranata koji ovdje borave - ustvrdio je premijer USK Husein Rošić.

Dodao je i kako će se i dalje insistirati na maksimalnom angažmanu policijskih službenika, odnosno da će biti prisutni na gradskim ulicama 24 sata, uključujući i pripadnike Jedinice za podršku MUP-a USK.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić također je na kolegiju gradonačelnika i načelnika općina na području USK ponovo apelirao na nadležne institucije da napokon pronađu adekvatno rješenje za organizirani smještaj nekoliko hiljada migranata u ovom gradu, odnosno da se mora obratiti pažnja na sigurnosnu situaciju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.