OKONČANA SAPUNICA

Mujo Koričić imenovan za policijskog komesara

Njegov izbor ispraćen je raznim kontroverzama

S. D.

22.10.2018

Vlada Unsko-sanskog kantona imenovala je danas Muju Koričića za policijskog komesara USK.

Koričić je ovu funkciju obavljao do aprila ove godine, kada mu je istekao mandat.

Ovim je završena svojevrsna sapunica u vezi s imenovanjem komesara policije u USK, koja je trajala mjesecima, uprkos tome što je Nezavisni odbor Koričića ocijenio najboljim kandidatom. Bivša Vlada USK, predvođena SDA premijerom, odbijala je mjesecima da razmatra Koričićevo imenovanje.

Izbor policijskog komesara USK praćen je raznim kontroverzama, a Koričić je najviše smetao SDA i članu Predsjedništva te stranke Asimu Kamberu.

Naime, Kamber je, nakon što je na suđenju optuženima za malverzacije u ''Unsko-sanskim šumama'', između ostalog, izneseno kako je iz te firme isisavan novac i za predizborne potrebe SDA, optužio Koričića da stoji iza navodne zavjere protiv direktora, inače kadrova SDA u ''Unsko-sanskim šumama''.

Takve i druge optužbe na Koričićev račun Kamber je iznosio na svom blogu, koji je kasnije izbrisao.

U međuvremenu, prema nalogu Tužilaštva USK, izvršen je i pretres Kamberovog stana u Sanskom Mostu, a Koričić je protiv njega podnio dvije krivične prijave.

Imenovanje Koričića prvi je potez novoimenovane Vlade USK u kojoj nema SDA.

Očekuje se da s ovim imenovanjem dođe i do stabilizacije sigurnosne situacije na području tog kantona koja je, priznali su to prije nekoliko dana i u tamošnjoj policiji, narušena, naročito zbog migrantske krize.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.