APEL GRAĐANIMA

Bihać: Inspekcija u potrazi za objektima u kojima su ilegalno smješteni migranti

Broj migranata u privatnom smještaju veći od broja migranata u Đačkom domu i oko njega

M. Mujadžić

M.Mujadžić

19.10.2018

Nijedna zvanična institucija u Unsko-sanskom kantonu nema informaciju o tačnom broju migranata, ali svi tvrde da se broj povećava iz dana u dan. Procjenjuje se čak da je broj migranata koji koriste privatni smještaj je li na legalan ili ilegalan način veći od broja migranata u Đačkom domu i oko njega. 

U Upravi za inspekcijske poslove nisu nam mogli potvrditi ovu informaciju. Kažu u njihovoj ingerenciji je tek da u skladu sa zakonskim propisima utvrde imaju li građani dozvolu za iznajmljivanje ili ne i u tom pravcu postupaju.  

Bez dozvole za rad  

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove USK, u saradnji s pripadnicima Policijske stanice Bihać, više od mjesec vrše inspekcijske nadzore iznajmljivanja privatnih objekata migrantima. Od 27. avgusta do 12. oktobra izvršena je 91 inspekcijska kontrola. Prema riječima Sulje Duratovića, turističko-ugostiteljskog inspektora, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da su 22 subjekta posjedovala rješenja o pružanju usluge smještaja, kod 18 subjekata nije utvrđeno da pružaju usluge smještaja, dok 51 subjekt nije imao rješenje o pružanju usluga smještaja. Doneseno je 13 rješenja o zabrani rada jer su radili na nezakonit način i izdan 21 prekršajni nalog čije su kazne veće od 18 hiljada KM. Duratović dalje ističe da je u toku i 38 postupaka o pribavljanju rješenja za pružanje usluga smještaja.  

Ilegalni smještaj

U ingerenciji Uprave za inspekcijske poslove je tek da u skladu sa zakonskim propisima utvrde imaju li građani dozvolu za iznajmljivanje ili ne. Sena Družić, glavna inspektorica Uprave za inspekcijske poslove USK, navodi da su na terenu svakodnevno dva turističko-ugostiteljska inspektora koji odlaze na brojne adrese prema prijavama građana ili policije. S druge strane, kontrolu migranata vrše inspektori službe za strance i evidentiraju ih iako u većini slučajeva oni nemaju nikakav dokument. Duratović ističe da od 48 migranata njih 23 nije imalo nikakve identifikacijske dokumente.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona uputilo je apel svim građanima koji imaju saznanja o nezakonitom iznajmljivanju objekata migrantskoj populaciji da ih prijave inspekciji ili policiji da bi takvi pojedinci mogli biti sankcionirani. 

Iz MUP-a ističu da takva pojava dodatno usložnjava sigurnosnu situaciju na području USK i predstavlja potencijalni rizik za narušavanje javnog reda i mira.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.