BIHAĆ

500 učenika i nastavnika strahuje da će im se krov srušiti na glavu

Inspekcija je procijenila da je boravak u potkrovlju zgrade opasan, a prilikom svake kiše učionice i hodnici škole punu su kanti za sakupljanje kišnice

Umjetnička škola "Nusret Keskin Braco": Katastrofalno stanje. M. MUJADŽIĆ

M. MUJADŽIĆ

21.10.2018

Umjetnička škola "Nusret Keskin Braco" u Bihaću, u kojoj svakodnevno boravi 500 učenika i nastavnog osoblja, nalazi se u katastrofalnom stanju. U vrijeme kišnih dana voda se slijeva u učionice, a krov samo što se nije urušio. Inspekcija je procijenila da je boravak u potkrovlju zgrade opasan, a prilikom svake kiše učionice i hodnici škole puni su kanti za sakupljanje kišnice.

Velika opasnost

Zbog svih tih problema održan je sastanak roditelja učenika i direktora škole na kojem se razgovaralo o iznalaženju rješenja i poboljšanju sigurnosnih uvjeta.

Roditelji djece koja pohađaju Umjetničku školu ogorčeni su zbog, kako kažu, katastrofalnog stanja u kojem se ova obrazovna ustanova nalazi i opasnosti kojoj su stalno izloženi učenici i profesori.

- Niko od nas ne želi da nosi taj teret eventualne katastrofe koja se može desiti u ovoj školi. Stoga, u ime roditelja, pozivam nadležne da učine sve da se problem počne rješavati – kaže Hasan Zulić, jedan od roditelja.

Da je u ovakvim uvjetima nemoguće raditi slažu se uposlenici. Sanel Kabiljagić, direktor Umjetničke škole, ističe da ovim roditeljskim sastankom žele da povežu sve institucije, Grad Bihać, Vladu USK i resorno ministarstvo, da nađu rješenja jer će, u suprotnom, već s prvim snijegom biti prinuđen da stavi ključ u bravu ove škole.

Uvjeti za rad

Na inicijativu resornog kantonalnog ministarstva Vlada Kantona je naložila Muzeju USK da izmjesti svoje prostorije s prvog sprata u prizemlje, kako bi se učenicima Umjetničke škole Bihać osigurali adekvatni uvjeti za rad.

Muhamed Ramić, sada već bivši ministar obrazovanja u Vladi USK, kazao nam je da je rukovodstvo Muzeja USK odbilo provesti u djelo zaključak Vlade o izmještanju.

 Nacionalni spomenik

Ministarstvo obrazovanja USK iz svog budžeta izdvojit će dio sredstava za obnovu krova Umjetničke škole. Resorno Federalno ministarstva osiguralo je za tu namjenu 16.000 KM, a projekt je apliciran i kod Ministarstva vanjskih poslova BiH. Zgrada Klostera u kojoj je smještena škola nalazi se na listi nacionalnih spomenika, a u vlasništvu je grada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.