PROJEKTI

Džamija u Pećigradu imat će munaru visoku 70 metara

Vrijednost radova je milion maraka, a polovinu sredstava osigurala je jedna agencija iz Kuvajta

Nova džamija u Pećigradu: Radovi napreduju

Piše: S. JAPIĆ

25.10.2018

 U cazinskom džematu Pećigrad, koji ima više od 850 domaćinstava, gradi se nova džamija.

 Kamen temeljac

Prije godinu položen je kamen temeljec, a svečanost povodom temelja nove džemije vjerskog objekta zakazana je za 3. novembar u 11 sati.  

Stara džamija u Pećigradu koja se nalazi unutar zidina starog pećkog grada sagrađena je još za vrijeme osmanske vladavine i do sada je nekoliko puta bila devastirana i renovirana.

Zbog svojih malih dimenzija od svega 64 kvadrata i dotrajalosti nije mogla zadovoljiti potrebe džematlija, pa se ukazala potreba za izgradnjom novog i većeg vjerskog objekta.

Novčana donacija

Zahvaljujući novčanoj donaciji Glavnog sekretarijata za vakufe u državi Kuvajt, odnosno kuvajtske Agencije „Bejtul zekiat“, u iznosu od pola miliona maraka, plan o izgradnji nove džamije se ostvaruje.

Munara bi, prema projektu, trebala biti visoka oko 70 metara, što će je izdvajati kao najvišu ne samo na ovim prostorima nego i u cijeloj BiH. Za izgradnju novog objekta džamije u Pećigradu bit će neophodno osigurati oko milion maraka.

Brojni sadržaji

Nova džamija je dimenzija 30 x 16 metara i gradi se na lokaciji starog mekteba, koji je uklonjen. Sastojat će se od suterena, prizemlja i mahfila, a u svom sastavu će, osim molitvenog prostora, imati i učionicu za mekteb, kotlovnicu, abdesthanu, musafirhanu itikaf, gasulhanu i hladnjaču, kao i salu za sastanke.



Idejno rješenje nove džamije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.