KRAJINA

Migranti gladni i žedni, policajci na izmaku snaga

Situaciju držimo pod kontrolom, ne želimo raditi tuđi posao i tražiti smještaj za ove ljude, kaže Dujković iz GPBiH

Jedno od rješenja bilo je izmještanje migranata na lokalitet Trnovi

Piše: E. Trako

27.10.2018

Nakon što su nasilu pokušali ući u Hrvatsku na graničnom prijelazu Velika Kladuša - Maljevac, grupa od 150 migranata, među kojima su i žene i djeca, i četvrti je dan ostala pod vedrim nebom stotinjak metara od graničnog prijelaza.  

Vruć krompir 

Jučer je postalo evidentno da niko ne želi preuzeti odgovornost za njihovo izmještanje, prije svih Međunarodna organizacija za migracije (IOM), koja je trebala pronaći adekvatan smještaj za migrante.  

Službenici Granične policije BiH i jučer su, treći dan zaredom, čuvali granicu od ilegalnog izlaska izbjeglica. Prema svemu sudeći, Granična policija ostavljena je na cjedilu, odnosno vruć krompir krize na granici postao je samo njihov problem. 

Kako je kazala Sanela Dujković, portparol GPBiH, koja dva dana boravi na terenu, nema nikakvih sigurnosnih elemenata zbog kojih se ne bi omogućilo odvijanje saobraćaja preko ovog prijelaza.  

- Trenutno ne postoji smještaj za ove ljude, tako da ono što mi možemo uraditi jeste održavati i dalje situaciju pod kontrolom, s ovim brojem službenika koji je prisutan ovdje. Mi ne želimo raditi tuđi posao i nismo nadležni za smještaj ovih ljudi. Ovakva situacija trajat će i dalje i pripadnici Granične policije neće napuštati svoj položaj, jer ne želimo dozvoliti ugrožavanje granice i nelegalan prelazak. Od jučer ujutro mi govorimo da je ključno smjestiti ljude koji su već treću noć na otvorenom - izjavila je Dujković.

Jedno od rješenja bilo je izmještanje migranata na lokalitet Trnovi.  

- S obzirom na to da se nalazi vrlo blizu ovog graničnog prijelaza, a u pregovorima s migrantima dobili smo vrlo jasnu informaciju da će se oni vratiti na ovu lokaciju - poručila je Dujković.

Dolazila Hitna 

Jučer su u nekoliko navrata izgladnjela djeca migranata dolazila pred novinarske ekipe noseći transparente i skandirajući da su gladni i žedni.  

U nekoliko navrata intervenirala je Hitna pomoć. Jedan od izbjeglica, kojeg su njegovi prijatelji iznijeli do kordona policije, povrijeđen je prilikom skupljanja drva za još jednu hladnu noć koju će provesti pod vedrim nebom. 

Uhapšen inicijator nasilnog prelaska granice Maljevac

U Bihaću je jučer uhapšen državljanin Iraka za kojeg se smatra da je inicijator nasilnog prelaska granice s Hrvatskom prije dva dana.  

Kako navode iz Granične policije, posmatran je skoro godinu, a postoje indicije da je huškao migrante da masovno dođu i nasilu prijeđu granični prijelaz Maljevac.  

Uhapšeni je predat nadležnom državnom tužiocu na daljnje postupanje i određen mu je jednomjesečni pritvor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.