UPOZORENJA

Migranti hodaju po pruzi i kriju se u željezničkim tunelima

Ovim postupcima dovode svoje živote u opasnost, pogotovo ako se uzme u obzir da se kreću u blizini visokog napona od 25.000 volti kojim se napaja željeznička kontaktna mreža

Brojni migranti noću se kreću prugom izlažući se smrtnoj opasnosti

S. TULIĆ

7.11.2018

Radnici Željeznica FBiH upozoravaju da su na području Bihaća  primijetili kretanje većeg broja migranata po pruzi i pružnom pojasu.

Redovni zadaci

- Radnici ŽFBH na području Bihaća su prilikom obavljanja redovnih zadataka nailazili na migrante po pruzi, tunelima, nadvožnjacima, propustima, mostovima. Ovim postupcima dovode svoje živote u opasnost, pogotovo ako se uzme u obzir i opasnost od djelovanja visokog napona od 25.000 volti kojim se napaja željeznička kontaktna mreža - kaže za „Dnevni avaz“ Samir Alagić, direktor Područja infrastrukture Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine u Bihaću.

Alagić nadalje navodi kako Uprava ŽFBH reagira na način da redovno obavještava pripadnike MUP-a USK o lokacijama i kretanju migranata te i sami radnici uklanjaju te ljude s pruge i ukazuju im na opasnosti kojima se izlažu.

- Također, Željeznice FBiH su pismeno o ovoj problematici obavijestile Vladu USK, premijera, ministra unutrašnjih poslova i policijskog komesara te su tražili od njih da se uključe u rješavanje ove problematike – kaže Alagić.

   Iz sindikata navode da su Željeznice Federacije BiH postale kolateralna šteta na relaciji migranti – nadležne institucije na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje su u konačnici zakazale u činjenju određenih zakonskih radnji kojima bi se spriječio ulazak migranata u Bosnu i Hercegovinu.

Stub razvoja

Napominju kako je Unska pruga stub razvoja privrede Unsko-sanskog kantona. Revitalizacijom ove pruge Unsko-sanski kanton bi umnogome profitirao, prvenstveno na otvaranju novih radnih mjesta u trenutku kada nam radno sposobno stanovništvo odlazi u zemlje Evropske unije.

Poštovati propise

- Od nadležnih institucija Federacije, Kantona, gradova i općina očekujemo zaštitu i podršku kada je u pitanju opstojnost željezničkog saobraćaja na Unskoj pruzi, a posebno Talgo voza i realizacije daljnjeg projekta revitalizacije Unske pruge.

- Radnici ovoga Poslovnog područja obavezni su i spremni svim sredstvima učiniti da se željeznički saobraćaj na Unskoj pruzi nesmetano odvija uz maksimalno poštivanje željezničkih propisa, kao i Zakona o sigurnosti željezničkog saobraćaja – kazao je Alagić.




Alagić: Obavijestili nadležne

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.